Actualitate

Programul „Satul European”: Un nou proiect implementat cu succes

post-img
imagine

𝐂𝐞𝐢 𝟏𝟓𝟎 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐠𝐫𝐚̆𝐝𝐢𝐧𝐢𝐭̦𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐚 𝐕𝐚̆𝐫𝐳𝐚̆𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐫𝐚𝐢𝐨𝐧𝐮𝐥 𝐍𝐢𝐬𝐩𝐨𝐫𝐞𝐧𝐢, 𝐚𝐮 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐚𝐜𝐮𝐦 𝐝𝐞 𝐮𝐧 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮 𝐦𝐚𝐢 𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫 𝐬̦𝐢 𝐦𝐚𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐨𝐫𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥, 𝐝𝐮𝐩𝐚̆ 𝐜𝐞 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭̦𝐢𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐬̦𝐜𝐨𝐥𝐚𝐫𝐚̆ 𝐚 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚̆𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐩𝐚𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐜𝐚𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥𝐚̆.

Proiectul „Reparația capitală a grădiniței „Albinuța” din comuna Vărzărești, etapa I”, a vizat renovarea a două din cele trei blocuri ale instituției, unde se află cele 6 grupe de copii, sala de festivități, bucătăria, depozitele pentru alimente și galeria cu creațiile copiilor. 

Lucrările de reparație au inclus termoizolarea pereților exteriori și interiori, înlocuirea ușilor și geamurilor, repararea pardoselilor și tavanelor, precum și construcția de rețele noi de apă și canalizare interne. De asemenea, au fost instalate rețele de încălzire noi, ventilare și electrice, creând astfel un mediu propice pentru educația copiilor, spune directoarea grădiniței, Daniela Bîrdan.  

„Spațiile interioare și exterioare au fost reparate și modernizate pentru a oferi un mediu sigur, confortabil și stimulativ atât pentru copii, cât și pentru angajați. Termoizolarea clădirii a fost realizată cu tehnologii și materiale moderne, generând economii semnificative pe termen lung pentru bugetul instituției. Îmbunătățirea infrastructurii permite respectarea standardelor de siguranță și educație. Și nu în ultimul rând, o grădiniță bine întreținută contribuie la o imagine pozitivă în comunitate și atrage mai mulți părinți care caută un mediu educativ de calitate pentru copiii lor”, a adăugat managerul instituției preșcolare. 

Grădinița „Albinuța” din comuna Vărzărești este frecventată în prezent de 150 de copii și are 28 de angajați. Proiectul de renovare, cu un buget de peste 8,8 milioane de lei, a fost finanțat de Guvernul Republicii Moldova, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Din cele 465 de proiecte de dezvoltare locală, realizate până acum prin Programul Național ”Satul  European”, ediția I, 98 țin de renovarea instituțiilor educaționale.  Astfel, cu aproape 321 de milioane de lei, Guvernul Republicii Moldova a asigurat facilități în 50 de grădinițe, 35 de  gimnazii și 13 licee. 

Potrivit directorului Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală,  Mihail Croitoru, investițiile făcute în infrastructura educațională sunt decisive pentru viitorul tinerelor generații și contribuie esențial la ameliorarea calității procesului educațional și la instruirea multilaterală a elevilor.

𝐏𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭, 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 ”𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧” 𝐞𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐈, 𝟗𝟖 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭̦𝐢𝐢 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐭̦𝐚𝐫𝐚̆ 𝐚𝐮 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐧𝐨𝐯𝐚̆𝐫𝐢 𝐬̦𝐢 𝐦𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚̆𝐫𝐢.Î𝐧 𝐮𝐫𝐦𝐚 𝐢𝐦𝐩𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐜𝐞𝐥𝐨𝐫 𝟗𝟖 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐢𝐭̦𝐢𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐫𝐞𝐧𝐨𝐯𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞, 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 ”𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧”, 𝐞𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐈, 𝐢̂𝐧 𝐣𝐮𝐫 𝟑𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢, 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫𝐢 𝐬̦𝐢 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐚𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚 𝐚𝐮 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐢𝐭 𝐬̦𝐚𝐧𝐬𝐚 𝐝𝐞 𝐚 𝐬𝐞 𝐛𝐮𝐜𝐮𝐫𝐚 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐞𝐥𝐧𝐢𝐜𝐞 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐬𝐮𝐥 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥. 

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter