Actualitate

Ziua europeană de luptă împotriva traficului de ființe umane. Mesajul vicepremierului Mihai Popșoi

post-img
imagine simbol

Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane este marcată, la 18 octombrie, cu scopul de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei asupra acestei forme de crimă organizată. Instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de Comisia Europeană, această zi are rolul de a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la sclavia modernă, de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu.

„Astăzi, când marcăm Ziua europeană de luptă împotriva traficului de ființe umane, țin sa reiterez angajamentul ferm al autorităților Republicii Moldova de a rămâne ancorate în eforturile de prevenire, informare și eradicare a fenomenului cu grave consecințe asupra integrității și demnității umane.

Traficul de persoane continuă să afecteze cele mai vulnerabile categorii sociale. La nivel mondial, 70 la sută din victime sunt femei, în timp ce 30 la sută sunt copii. În Republica Moldova, în prima jumătate a acestui an, traficul de persoane a făcut 77 de victime, 15 dintre care sunt copii. Din cauza expunerii la provocările din mediul online, o categorie la fel de vulnerabilă rămân tinerii. Formele pe care le ia fenomenul sunt diverse: de la exploatare sexuală la muncă și cerșetorie forțată.

Fiind un efort de complexitate majoră, eradicarea traficului de ființe umane necesită nu doar o cooperare extinsă la nivel național, regional și internațional, dar și implicarea tuturor membrilor societății. În Republica Moldova, obiectivul se realizează prin intermediul Programului pentru prevenirea și combaterea traficului de ființe umane pentru anii 2024-2028, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 715/2023. Documentul prevede măsuri de asistență, protecție și restabilire în drepturi a victimelor, precum și de asigurare a investigării, urmăririi penale și judecării efective a cauzelor în justiție. Astfel, de la începutul acestui an, un număr de 68 de hotărâri judiciare au fost pronunțate pe cauze legate de traficul de persoane. De asemenea, circa 1500 de specialiști din organele de aplicare a legii și asistență socială sau juridică au beneficiat de instruiri în domeniul prevenirii și combaterii traficului de persoane, iar autoritățile publice au organizat acțiuni de informare și sensibilizare la nivel local și național.

La rândul său, MAE a contribuit la stabilirea legăturilor cu numeroase state și organizații internaționale pentru investigarea cazurilor de trafic, acordarea asistenței consulare pentru victime, inclusiv repatrierea acestora în țară. Printre parteneri Republicii Moldova în acest efort se numără Consiliul Europei, ONU, UE, Organizația Internațională pentru Migrație, OSCE, Interpol, Europol, precum și o serie de organizații neguvernamentale. În fiecare an, țara noastră se alătură inițiativelor globale promovate în acest sens de Uniunea Europeană, Consiliul Europei, ONU, OSCE și alte structuri internaționale și regionale, participând la conferințe și seminare internaționale în domeniul promovării politicilor de prevenire și luptă împotriva fenomenului.

În contextul zilei de astăzi, precum și a „Săptămânii luptei împotriva traficului de ființe umane” ce va urma, fac apel către cetățenii Republicii Moldova să se implice activ în prevenirea traficului de ființe umane, să acorde ajutor în identificarea cazurilor noi și să contribuie la reabilitarea victimelor acestei detestabile crime”, a transmis vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor de Externe.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter