Politic

UE amplifică sprijinul pentru R. Moldova: Nouă formula de parteneriat aduce continuarea asistenței și sprijin în integrarea europeană

video

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova s-a transformat în una de parteneriat. Nouă formulă prevede continuarea ajutorului oferit Chişinăului de Uniunea Europeană în depăşirea crizelor, dar şi sprijinul necesar în procesul de integrare europeană - consolidarea guvernanței democratice, a statului de drept, îmbunătățirea mediului de afaceri prin atragerea investițiilor.

ZFR

Cele 65 de delegaţii din străinătate au fost întâmpinate la Palatul Republicii de oficialii de rang înalt de la Chişinău.


DORIN RECEAN, premierul R.Moldova: „Dragi prieteni azi ne-am reunit intr-o mare familie, asa cum obisnuim la noi in Moldova ne adunam pentru a sarbatori impreuna realizarile dar si pentru a construi planuri pentru un viitor mai bun pentru fiecare de la aceasta masa.”


MAIA SANDU, preşedintele R.Moldova: „Astăzi Moldova este la o răscruce, dra nu e una in care nu stim incotro sa mergem, stim bine directia-inainte! Spre un viitor european unde pacea si prosperitatea sunt la ordinea zilei. Mesajul meu principal de astăzi este că nu mai avem luxul de a pierde timp, trebuie sa actionam decisiv si cu mai multa certitudine , am cerut ca spijinul pe care il primim sa fie cat mai direct , flexibil si rapid. Moldova are potential enorm, dar cu razboiul la hotar ne e dificil sa il valorificam.”

ZFR


Ministrul de Externe al României a reiterat angajamentul Bucureştiului de a sprijini Republica Moldova politic, financiar şi tehnic în aderarea sa la Uniunea Europeană.


Luminiţa Odobescu, ministrul de Externe al României:  „Stimaţi colegi, noi toţi trebuie să ne consolidăm munca de echipă cu planuri de lungă durată. Republica Moldova s-a angajat într-un program de reforme ambiţioase şi este pe cale să scrie istorie în parcursul său de integrare în Uniunea Europeană. Acest lucru trebuie să continuie şi noi trebuie să ajutăm R.Moldova în procesul său de integrare europeană.”


Anul trecut, la Conferința Ministerială a Platformei de Sprijin pentru Moldova au fost semnate șase acorduri de finanțare și memorandumuri. Este vorba despre un ajutor de 148,7 milioane de euro, granturi și împrumuturi în condiții favorabile. Finanțarea este una esențială pentru dezvoltarea sectoarelor strategice ale Republica Moldova, cu accent pe infrastructură, reziliență energetică și adaptarea la schimbările climatice.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter