Europa azi

Comisia Europeană cere extinderea interdicției de fumat în spațiile publice din UE. Sunt vizate terasele, piscinele, parcurile și stațiile de autobuz

post-img
Fumat Interzis
Sursa foto: Sanatate Info

Uniunea Europeană intensifică războiul cu fumătorii, inclusiv cu cei care folosesc dispozitive de încălzirea tutunului sau țigări electronice.

ZFR

Comisia Europeană a cerut marți extinderea interdicției de fumat în spațiile publice din întreaga Uniune Europeană, vizând locuri precum terasele barurilor și restaurantelor, piscinele, parcurile și stațiile de autobuz.

În plus, solicită includerea produselor emergente, precum țigările electronice și tutunul încălzit, în aceleași reglementări stricte.

Aceste măsuri fac parte dintr-un plan mai amplu al Comisiei de a reduce semnificativ numărul de fumători până în 2040. Obiectivul ambițios este că mai puțin de 5% din populația europeană să mai fie fumătoare în următorii 16 ani, potrivit „Planului European pentru Cancer”.

În prezent, în Uniunea Europeană, 26% din populație fumează, iar procentul este chiar mai ridicat în rândul tinerilor cu vârsta între 15 și 24 de ani, ajungând la 29%.

În fiecare an, consumul de tutun duce la moartea a aproximativ 700.000 de oameni în Uniunea Europeană, inclusiv zeci de mii de nefumători afectați de fumatul pasiv, a subliniat Comisia Europeană.

ZFR

Bruxelles-ul dorește să „denormalizeze” consumul de tutun și al noilor produse, să combată dependența de nicotină și să îmbunătățească prevenția în sănătate. Deși propunerile Comisiei nu sunt obligatorii, deoarece sănătatea publică este un domeniu reglementat la nivel național, recomandările evidențiază un efort coordonat la nivel european pentru a reduce efectele negative ale fumatului.

Autoritățile speră că măsurile vor încuraja guvernele naționale să adopte reglementări mai stricte, care să protejeze nefumătorii și să descurajeze consumul de tutun.

În Spania, de exemplu, Ministerul Sănătății a convenit în aprilie asupra unui Plan pentru prevenirea și controlul tutunului, care vă fi implementat până în 2027. În ciuda acordului general, rămân în discuție detaliile legate de locurile exacte în care se vă interzice fumatul.

Această propunere susține inițiativele autorităților din țările membre, precum cele din Spania, care încearcă să interzică fumatul pe terase și în alte spații publice.

Totodată, Comisia pledează pentru majorarea prețurilor la țigări și înăsprirea reglementărilor pentru produsele de vaping, în special în contextul în care acestea devin din ce în ce mai populare printre tineri.

Bruxelles-ul subliniază că, fără măsuri drastice, este dificil să se atingă obiectivul ambițios de a crea o generație fără tutun în următorii ani.

Această acțiune se înscrie într-o tendință globală de înăsprire a legislațiilor anti-fumat, în încercarea de a proteja sănătatea publică și de a reduce costurile medicale asociate bolilor provocate de consumul de tutun.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter