Sunt patru ani de când Filarmonica Naţională ,,Serghei Lunchevici" din Chişinău a fost mistuită de un incendiu violent. În continuare, clădirea este în paragină chiar dacă a trecut mai mult de un an de când a fost ales, prin concurs internaţional, un proiect pentru refacerea instituţiei culturale. Reconstrucţia bate, însă, pasul pe loc pentru că studiul de fezabilitate necesar va fi gata abia anul viitor, spun reprezentanţii ministerului Culturii.
La patru ani de la incendiul devastator, care a distrus aproape în totalitate clădirea Filarmonicii Naţionale ,,Serghei Lunchevici", doar o boxă amplasată la intrare mai aminteşte de momentele în care muzica clasică răsuna în clădirea încărcată de istorie. Autorităţile spun că acum se întocmește un studiu de fezabilitate care este necesar pentru estimarea cheltuielilor de reconstrucţie a filarmonicii.
SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: În anul 2025 o să terminăm efectuarea unui studiu de fezabilitate pe care îl facem împreună cu Banca Europeană de Investiţii. Acest studiu va arata exact costurile şi posibilităţile de construire acestui edificiu.
În mai 2023, în urma unui concurs internaţional de soluții arhitecturale, a fost desemnat cel mai bun proiect după care urma să fie reconstruită Filarmonica Naţională. Câştigătoare a fost o companie din Germania. Un an mai târziu, însă, autorităţile declarau că Guvernul nu a găsit bani pentru reconstrucţia edificiului şi că ia în calcul proiectul arhitectural realizat de specialiştii basarbeni, care au câştigat locul doi la acest concurs. În prezent, ministrul Culturii susţine că, în final, accentul se va pune pe cerinţele acustice necesare şi pe bugetul disponibil. De asemenea, ministrul a declarat că noua clădire va păstra elemente arhitecturale tradiţionale.
SERGIU PRODAN ministrul Culturii: Acea schiţă care a fost selectată internaţional este o schiţă de idee, nu un proiect de execuţie. Această schiţă urmează a fi verificată în urma studiului de fezabilitate care va spune exact ce şi cum este posibil de construit în acest spaţiu.
Directorul Filarmonicii Naţionale, Svetlana Bivol, spune că aşteaptă soluţiile propuse de autorităţi. Din 2020, artiștii Filarmonicii evoluează la Palatul Republicii şi în alte săli. Donaţiile pentru reconstrucţie se strâng într-un cont bancar deschis de ministerul Finanţelor. Până acum sunt peste două milioane de lei.
SVETLANA BIVOL, director, Filarmonica Naţională ,,Serghei Lunchevici": Eu sunt convinsă că vom găsi acel compromis şi soluţii fiindcă ne dorim foarte mult ca Filarmonica pe care o vedeţi în spate să redevină Centru Cultural Muzical al ţării. Condiţiile de repetiţii, unele sunt foarte bune. La capitolul acustic mai sunt probleme însă în foarte multe săli ne ciocnim de această problemă. Să avem o sală cu o acustică foarte bună e un vis al tuturor.
Pe 24 septembrie 2020, Filarmonica Națională "Serghei Lunchevici" a fost mistuită de un incediu violent. Focul a izbucnit în jurul orei 12 și a fost localizat abia după ora 16:00. Flăcările au distrus 95% din suprafaţa totală a instituţiei.