Actualitate

Zeci de agricultori din sudul R. Moldova au ieșit azi la protest

Zeci de agricultori din sudul R. Moldova au ieșit azi la protest

Zeci de agricultori din sudul Republicii Moldova au organizat şi astăzi acţiuni de protest. Ei au scos utilajele pe drumuri, nemulţumiţi de măsurile luate de autorităţi pentru compensarea pierderilor cauzate de secetă.

ZFR


SERGIU STEFANCO, lider Asociaţia "Forţa Fermierilor": Astăzi avem în teritoriu, ieșiţi la protest, raionul Cantemir, Leova, Vulcănești, Taraclia şi o parte din Ceadâr Lunga, Comrat. Pentru mâine au anunțat că iese la protest raionul Drochia, Glodeni și așteptăm anunțul și de partea celor de la Hâncești. Protestul este pașnic deocamdată, stăm pe marginea drumului la traseu. Solicitările noastre le-am înaintat în scris Președinției, Parlamentului, Guvernului. 2:05

 Agricultorii cer, în continuare, declararea stării de urgență în agricultură pentru a fi suspendată plata penalităţilor la împrumuturile bancare. Solicitarea vine chiar dacă, pe 13 septembrie, Parlamentul a aprobat proiectul de lege care prevede suspendarea de drept a obligațiilor de plată față de creditori pentru un termen de 6 luni. Și Guvernul a alocat 100 de milioane de lei pentru fermierii afectati de secetă, iar aceştia pot depune deja actele pentru a beneficia de sprijin. Mâine, agricultorii urmează să aibă o întrevedere cu Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea care a revenit de la Bruxelles, unde a căutat noi resurse financiare pentru acest sector.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter