Actualitate

Cybercor, instituția-scut în fața amenințărilor cibernetice

Cybercor, instituția-scut în fața amenințărilor cibernetice

Republica Moldova va fi mai pregătită în fața amenințărilor cibernetice, odată cu lansarea Cybercor - Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică. Instituția va contribui la consolidarea securității cibernetice și protejarea infrastructurii critice la amenințările tot mai mari, în contextul războiului din Ucraina, dar și altor potențiale pericole cibernetice regionale. Investitia în infrastructura și echipamente a fost de două milioane de dolari.

ZFR


Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică "Cybercor" va promova inovația și excelența în educația teoretică și practică pentru a forma specialiști cyber din rândul funcționarilor publici, autorităților centrale, locale, dar și din rândul studenților.

LUDMILA PECA, director executiv, CYBERCOR: Noi avem nevoie de talente in securitate cibernetică, dar ca să formez un talent şi să-l poţi menţine în compania ta, ai nevoie de minim 6 luni. De aia vin universitățile şi educaţia, ca să ajutăm compniile şi industria. Lucrând cot la cot, educația cu industria, aici noi putem fiţi siguri că vom pregăti ceea ce se cere pe câmpul muncii. Avem şi o să avem la Cybercor mare grijă de formarea cadrelor didactice.

Institutul se află în incinta Universității Tehnice a Moldovei și se întinde pe o suprafață totală de 800 de metri pătraţi. Dispune de patru laboratoare specializate în simularea amenințărilor în securitatea cibernetică, săli de pregătire și instruire.

VIOREL BOSTAN, rectorul Universității Tehnice a Moldovei: În prezent sunt libere, neocupate, vacante, 5 milioane de poziţii în domeniul securităţii cibernetice.  În 2031 se alteaptă deja la dimensiunea acestor crime în valoare de 265 de miliarde de dolari pierderi.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: Noi suntem in plin proces de digitalizare. Din 10 interacţiuni ale cetăţenilor cu statul, 8 sunt digitale. Este destul de mult, dar când suntem online trebuie să fim şi siguri. Iată asta facem noi.  Astăzi investim in infrastructura noastră digitală şi capacitatea de a lupta cu amenințările cibernetice.

ERIN ELIZABETH MCKEE, administrator adjunct, USAID, Biroul Europa și Eurasia: Amenințările digitale au crescut sau au devenit mai sofisticate iar USAID a prioritizat securitatea cibernetică civilă, în toată lumea, inclusiv prin sprijinul puternic faţă de inițiativa dvs., cum este Cybercor.

Cybercor a fost creat de Guvernul Republicii Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei și USAID, Suedia și Marea Britanie prin Proiectul Tehnologiile Viitorului.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter