Actualitate

Ciolacu îi răspunde Mariei Zaharova: „Vor doar să incite, asta fac de când există Rusia. Limba moldovenească a fost o invenţie a Moscovei”

post-img
Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că Rusia „vrea să incite” pe tema românilor din Republica Moldova şi a afirmat că limba moldovenească a fost „o invenţie” a Rusiei, potrivit Agerpres.

floare carpet

Premierul a fost întrebat de jurnalişti cum răspunde unor declaraţii făcute de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, care l-a criticat după ce a făcut referiri la românii care trăiesc în Republica Moldova şi l-a acuzat de „imixtiune” în treburile Republicii Moldova.

„În primul rând, nu mai există limbă moldovenească. Limba moldovenească a fost o invenţie a Rusiei şi, pe urmă, cu ajutorul celor care conduceau Ucraina şi cu ajutorul celor care conduceau Republica Moldova, au impus o limbă inventată, limba moldovenească. În acest moment, atât statul ucrainean, cât şi statul Republica Moldova au zis foarte clar că nu există altă limbă decât limba română”, a spus Marcel Ciolacu.

El a adăugat că „pe teritoriul Republicii Moldova există cetăţeni moldoveni de origine română” şi că în România „există cetăţeni români de etnie maghiară” care „sunt minoritari în România, dar sunt cetăţeni români”.

„Cetăţenii moldoveni de origine română sunt majoritari în Republica Moldova, ăsta este adevărul. Că vor să incite, asta fac de când există Federaţia Rusă şi noi ne ştim lecţia foarte bine cu ei”, a spus premierul.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter