Așa-zisul președinte de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, consideră inacceptabilă propunerea Chișinăului, care condiționează ajutorul său și al partenerilor europeni pentru regiunea transnistreană cu retragerea imediată a trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova. Tiraspolul consideră că autoritățile de la Chișinău „politizează” procesul de soluționare a crizei energetice din stânga Nistrului.
Potrivit lui Krasnoselski, chestiunea „pacificatorilor” ruși nu trebuie asociată cu criza energetică.
În cadrul unui interviu oferit unui post de televiziune din Rusia, Vadim Krasnoselski a acuzat Chișinăul că tergiversează soluționarea crizei energetice din regiunea transnistreană și a declarat că regiunea garantează plata pentru gazele naturale livrate prin intermediul Moldovagaz de pe piața europeană. Acesta se plânge presei ruse că autoritățile de la Chișinău „nu fac altceva decât să lanseze acuzații false la adresa Tiraspolului și a Rusiei”.
„Noi suntem de acord cu tot, dar Moldova politizează și amână totul. Ceea ce poate să fie soluționat într-o oră, ei rezolvă într-o zi sau două, ce poate să fie rezolvat într-o zi, ei rezolvă în zece sau două săptămâni”, a spus liderul de la Tiraspol.
Krasnoselski a mai spus că s-a adresat încă o dată președintei Maia Sandu, pe care o acuză de discriminarea locuitorilor regiunii transnistrene pe criterii teritoriale. Acesta subliniază că în regiune locuiesc 220.000 de cetățeni cetățeni ruși și altă 100.000 de cetățeni concetățeni, pe care autoritățile de la Chișinău îi „lipsește de resurse energetice”.
În realitate, potrivit Biroului Politici pentru Reintegrare, în regiunea transnistreană, locuiesc circa 360.000 de cetățeni ai R. Moldova.
Președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean au declarat recent că autoritățile de la Chișinău sunt gata, cu sprijinul partenerilor, să ofere asistență financiară pe malul stâng al Nistrului, dar acest lucru se poate întâmpla doar atunci când armata rusă se retrage din regiunea și atunci când misiunea de pacificatori ruși este înlocuită cu una civilă sub egida ONU sau UE.
Potrivit Asociației Promo-LEX, actuala misiune de pacificare, condusă de forțele militare rusești și subordonată acestora, timp de peste trei decenii nu a avut nicio contribuție pozitivă pentru situația din Republica Moldova, inclusiv pentru cea din Zona de Securitate.
Dimpotrivă, situația a degradat în mod constant, subliniază asociația, fiind înregistrate numeroase incidente și încălcări ale drepturilor omului admise tocmai de către reprezentanții acestei structuri improprii. În același timp, atât Federația Rusă, cât și administrația regiunii continuă promovarea ideii eficienței acestei misiuni. Mai mult, orice persoană care are o altă opinie la Tiraspol riscă sancțiuni penale severe pentru criticile aduse „pacificatorilor”.
De la 1 ianuarie 2025, Gazprom a sistat livrările de gaze pentru regiunea transnistreană, lăsând Tiraspolul fără capacitatea de produce suficientă energie electrică cât să-și acopere consumul. Astfel, locuitorii au fost nevoiți să stea fără lumină chiar și 8 ore pe zi.