Cultură

Unirea Principatelor Române, celebrată la Chișinău

Unirea Principatelor Române, sărăbătorită la Chișinău

Unirea Principatelor Române a fost celebrate azi și la Chișinău. Reprezentanţii mai multor partide unioniste dar şi activişti civici au depus flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din sectorul Botanica, ca parte dintr-o serie de evenimente dedicate aniversării a 166 de ani de la Unirea Principatelor din 24 ianuarie 1859.

La Chişinău, ecoul unirii principatelor Moldova şi Ţara Românească este  viu şi astăzi. Zeci de basarabeni, cu tricolorul în piept, au venit la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din sectorul Botanica al municipiului Chişinău.

CORINA RUSU fost deputat al Parlamentului: Alexandru Ioan Cuza a fost cel care a modernizat România prin legi pe care le-a scris, în special în domeniul educaţiei, astfel încât poporul român să fie cărturar.

NELU MALANCEA pastor: Susţin spiritul românesc, susţin Unirea Principatelor Române. Cred că spiritul românesc este viu în Moldova.

Unirea Principatelor de la 24 ianuarie 1859 a fascinat generaţii întregi. După 166 de ani de la marele eveniment, evenimentul istoric însufleţeste şi astăzi români din toate colţurile lumii.

DUMITRU URÂTU locuitor, satul Varniţa: Împreună cu alţi patrioţi am depus flori, am cântat, am recitat poezii, ne-am întâlnit.



VASILE NASTAS CIOCAN activist civic: Alexandru Ioan Cuza a fost un domnitor extraordinar, iubit de popor. El a introdus lege rurală care a împroprietărit ţăranii, a implementat reforme în justiţie, în învăţământ.

ALEXANDRU MALANCEA activist civic: Avem o tradiţie deja să venim în fiecare an să venim la bustul celui mai mare român Alexandru Ioan Cuza care a pus piatra de temelie pentru unirea românilor.

Și Mitropolia Basarabiei a transmis un mesaj de felicitare pentru românii de pretutindeni şi a făcut apel la unitate şi responsabilitate civică către toţi românii. Unirea Principatelor Române a fost primul pas politic important în procesul de întregire a statului naţional unitar român. La 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, iar la 24 ianuarie, domnitor al Ţării Româneşti. A fost o etapă pentru crearea româniei modern și a culminat cu reintregirea Romaniei Mari de la 1918.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter