Câteva zeci de persoane au protestat astăzi în mai multe puncte din stânga Nistrului, inclusiv la ieșirea din orașele Tighina, Râbnița și Dubăsari. Imagini de la manifestaţii au fost publicate pe reţelele sociale. Protestatarii acuză Chișinăul că ar fi provocat criza energetică și cer să fie reluată furnizarea gazului, pentru a preveni agravarea situației din regiune. Autorităţile constituţionale spun, însă, că aceste manifestaţii sunt organizate pentru a crea tensiuni și a escalada situația de securitate.
Zeci de oameni din regiunea transnistreană au protestat în mai multe oraşe din zonă. Unele manifestaţii au fost organizate şi la aşa-zisele puncte de control, cum ar fi podul Criuleni-Dubăsari.
În imaginile apărute pe internet se văd oameni având pancarte cu mesaje pro-ruse și drapele ale Rusiei, dar şi steagul asa-zisei republicii nerecunoscute. Protestatarii acuză autoritățile de la Chișinău că ar fi provocat criza energetică. Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chişinău, ne-a declarat că „manifestațiile de astăzi din regiunea transnistreană fac parte din agenda deja cunoscută, de a crea tensiuni și a escalada situația de securitate. El a precizat că protestele sunt coordonate de regimul separatist de la Tiraspol, dirijat de Moscova. Experţii vorbesc şi ei despre provocări din partea regimului Kremlin, iar toţi protestatarii ar fi angajaţii uzinelor şi ai altor întreprinderi aflaţi acum în concedii forţate. În plus, spun că oamenii din regiunea transnistreană sunt deprinşi cu preţuri derizorii la energie şi vor fi scoşi greu din această realitate manipulatorie”.
ANDREI CURĂRARU, expert WatchDog: Ei nu prea văd alternative. Ei nu cunosc nici faptul că pot să se reintegreze cu Republica Moldova. Există o ofertă din partea RM. Până la urmă, ironia este că acest gaz din Federaţia Rusă poate să vină prin calea trans balcanică. Nu este despre oameni. Oamenii sunt manipulaţi şi ghidaţi. În această situaţie este despre regimul Krasnoselski şi stăpânii lui de la Moscova.
De asemenea, analiştii mai spun că e corectă poziţia Chişinăului de a respecta statul de drept şi de a nu accepta bani prin firme ce ar putea fi supuse unor sancţiuni internaţionale.
ANDREI CURĂRARU, expert WatchDog: Ceea ce trebuie ajustat este felul cum se comunică cu stânga Nistrului. Trebuie realizate nişte măsuri umanitare, de exemplu, în zona de securitate, în apropierea regiunii unde s-ar putea distribui ajutoare oamenilor. Eu sunt sigur că şi acei care au ieşit astăzi la protest ar veni şi le-ar lua. Oamenii trebuie să înţeleagă că nu Chişinăul e de vină, dar stăpânii lui Krasnoselski de la Moscova care dictează aceatsă situaţie grea pentru stânga Nistrului, dar şi un pic complicată pentru dreapta Nistrului.
Reamintim că, pe 1 ianuarie, regiunea transnistreană a rămas fără căldură după ce compania rusă Gazprom a oprit furnizarea gazului. Guvernul de la Chişinău a propus ajutor Tiraspolului, inclusiv pentru a cumpăra gaze de pe piaţa europeană, însă aşa-zisele autorităţi de acolo au refuzat orice soluţie.