Actualitate

Președinția, despre protestele transnistrenilor: Este important ca Tiraspolul să accepte soluțiile și să nu mai facă jocuri politice

post-img
foto: novostipmr.com

Protestele din regiunea transnistreană, organizate în apropierea punctelor de trecere spre partea dreaptă a Nistrului, sunt văzute de autoritățile de la Chișinău ca fiind acțiuni politice care urmăresc să creeze tensiuni între populația de pe cele două maluri ale Nistrului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov, responsabilitatea pentru criza energetică din stânga Nistrului aparține Tiraspolului și Moscovei, și nu Chișinăului, scrie Radio Moldova.

„Acum este clar pentru toată lumea cine a provocat această criză umanitară, de fapt, în stânga Nistrului. Chișinăul nu s-a opus niciodată livrărilor de gaze pe malul stâng. Ba mai mult, știți cu toții că există un contract prin care Gazprom trebuie să livreze gaze naturale pe malul stâng al Republicii Moldova, contract care expiră tocmai în septembrie 2026. Deci, Gazpromul nu-și onorează obligațiile sale contractuale, criza este provocată în mod artificial de Moscova și soluția poate fi una simplă, dacă Gazprom și-ar onora obligațiile contractuale și ar livra în mod simplu, pentru că sunt destul de multe opțiuni tehnice de a livra acest gaz pe malul stâng”, a declarat Zaharov.

Referindu-se la natura protestelor, acesta a precizat că acțiunile trebuie să fie redirecționate la cei din Tiraspol. „Anume, factorul de decizie din Tiraspol trebuie să-și revizuiască comportamentul și să vină în întâmpinarea cetățenilor de pe malul stâng care au domiciliul în regiune.”

Referitor la declarațiile liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care a acuzat Chișinăul de discriminare față de regiunea transnistreană, purtătorul de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov, a sugerat că responsabilitatea pentru criza umanitară și energetică din regiune revine Rusiei și administrației separatiste. „Chișinăul, în repetate rânduri, încă din noiembrie, a încercat să discute cu cei de la Tiraspol pentru a soluționa în mod prioritar potențiala criză. Acest lucru nu a fost dorit de către Tiraspol, ba mai mult, reuniunile care trebuiau să aibă loc au fost refuzate în ultima clipă de către reprezentanții Tiraspolului. Am propus să livrăm gaze pe malul stâng de pe bursa europeană, am făcut și teste care arată că acest lucru este posibil. S-au oferit și soluții cu cărbune, dar niciuna dintre aceste soluții nu a fost acceptată de Tiraspol.”

În contextul dificultăților cu care se confruntă locuitorii din regiunea transnistreană, Zaharov a menționat că problema nu este una tehnică, ci politică. „Se dorește cumva de a învrăjbi populația de pe ambele maluri ale Nistrului. Noi am încercat să oferim atât soluții tehnice, cât și soluții umanitare. Moldovagaz, care este o companie fiică a Gazpromului, este gata să livreze gaz pe malul stâng, dar Tiraspolul ne-a comunicat că vor achita doar pentru tranzitul de gaz, și nu pentru consumul în sine. Oamenii care protestează nu au nicio vină. Ei trebuie să beneficieze de căldură și lumină, iar noi dorim ca această criză să fie rezolvată cât mai curând posibil. Dar este important ca Tiraspolul se vrea să accepte aceste soluții și să nu mai joace jocurile politice și să gândească la cetățenii din regiune.”

Presa transnistreană a publicat vineri dimineață imagini cu locuitori ai regiunii, care protestează la Râbnița, Dubăsari și Bender. Cei adunați își exprimă nemulțumirea față de pretinsele încercări ale autorităților constituționale de a prelungi criza energetică din Transnistria. 

În realitate, criza energetică în regiunea transnistreană a Republicii Moldova a fost provocată de decizia gigantului rusesc, Gazprom, de a opri livrările de gaze pe malul stâng al Nistrului. Deși Tiraspolul acuză Chișinăul că blochează livrările de gaze în Transnistria, distribuitorul local, Tiraspoltransgaz, refuză asistența acordată de Moldovagaz la procurarea gazelor de pe piața europeană. 

Potrivit reprezentanților autorităților constituționale, aceste acțiuni fac parte din agenda cunoscută a Moscovei de a crea tensiuni și a escalada situația în Zona de Securitate.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter