Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei spune că nu are încredere în asigurările din partea Chișinăului cu privire la intenția de a rezolva problema transnistreană prin metode pașnice în contextul pretinsei militarizări a Republicii Moldova. Narațiunea cu privire la înarmarea excesivă a Republicii Moldova este o dezinformare pro-Kremlin.
„Încă o dată, dorim să avertizăm capetele fierbinți de la Chișinău împotriva fanteziei privind utilizarea crizei energetice pentru a rezolva cu forța problema transnistreană”, se menționează într-o declarație a diplomației ruse.
„Rusia va răspunde adecvat oricăror provocări și va oferi protecție cetățenilor ruși din Transnistria, contingentului de menținere a păcii, personalului militar al Grupului Operațional al Trupelor Ruse și depozitelor militare din satul Cobasna.”
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a subliniat că Moscova va continua să joace un rol decisiv în asigurarea păcii și stabilității pe Nistru. „Forțele de menținere a păcii ruse își îndeplinesc misiunea profesional și fiabil ca parte a forțelor comune de menținere a păcii”, se mai spune în declarația ministerului.
Președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean au declarat recent că autoritățile de la Chișinău sunt gata, cu sprijinul partenerilor, să ofere asistență financiară pe malul stâng al Nistrului, dar acest lucru se poate întâmpla doar atunci când armata rusă se retrage din regiunea și atunci când misiunea de pacificatori ruși este înlocuită cu una civilă sub egida ONU sau UE.
Potrivit Asociației Promo-LEX, actuala misiune de pacificare, condusă de forțele militare rusești și subordonată acestora, timp de peste trei decenii nu a avut nicio contribuție pozitivă pentru situația din Republica Moldova, inclusiv pentru cea din Zona de Securitate. Dimpotrivă, situația a degradat în mod constant, subliniază asociația, fiind înregistrate numeroase incidente și încălcări ale drepturilor omului admise tocmai de către reprezentanții acestei structuri improprii.
În același timp, atât Federația Rusă, cât și administrația regiunii continuă promovarea ideii eficienței acestei misiuni. Mai mult, orice persoană care are o altă opinie la Tiraspol riscă sancțiuni penale severe pentru criticile aduse „pacificatorilor”.
Narațiunea cu privire la înarmarea excesivă a Republicii Moldova este o dezinformare pro-Kremlin. În realitate, Republica Moldova a început să investească în domeniul apărării în ultimii doi ani după invazia Federației Ruse în Ucraina.
Astfel, în 2022 instituția de apărare a avut un buget de circa 1,57 miliarde de lei, ceea ce constituia (0,38% din PIB). În 2023, alocațiile au fost majorate cu 649,9 milioane de lei, constituind circa 1,697 miliarde de lei (0,55% din PIB). Iar în 2024 bugetul Ministerului Apărării a crescut cu 270,9 milioane de lei, ajungând la circa 1,968 miliarde milioane de lei (0,65% din PIB).