Decorațiunile de pe prăjituri, la care se folosesc coloranții sintetici sub diferite forme, pot reprezenta un pericol pentru sănătate, avertizează ANSA. Aceste substanțe pot provoca hiperactivitate și alergii la copii.
Etichetele de pe produse nu oferă întotdeauna informații clare despre ingredient, mai ales cele obținute prin sinteza. Comercianții afirmă că torturile colorate sunt preferate de copii și nu au existat cazuri de îmbolnăvire.
Pentru mulți cumpărători, aspectul estetic este cel mai important la un desert. Puțini se întreabă totuși ce tipuri de coloranți sunt utilizați și cât de dăunători pot fi aceștia.
„Cu decoruri, cu cremă multă şi dulcişoare să fie.”
„- Este de dorit ca florile să fie atrăgătoare, astfel încât să fie pe placul celor care ne vor vizita.”
„-V-ați întrebat vreodată ce coloranți sunt folosiți în aceste decorațiuni?”
„- Acum în toate celea coloranţii sunt.”
„Sunt foarte frumoase, mă gândesc. Dar trebuie să aibă în ele multă chimie. Așa mă gândesc eu. De asta facem al nostru, cu smântâna noastră, făina noastră și tot al nostru.”
Etichetele la produse sunt obligatorii, dar nu oferă întotdeauna informații detaliate despre coloranți.
„– Nu întreabă!
– Ce fel de coloranți sunt folosiți?
– Nu întreabă.
– Dar sunt trecuți pe etichetă?
– Da!
– Puteți să ne arătați unde?
– Iată aici, scrie tot ce trebuie!
– Termen de valabilitate, proteine, glucide, pandișpan alb, fabricat… dar coloranții folosiți nu sunt menționați!
– Nu! Înainte scriau, dar acum nu!
– De ce?
- Nu știu, asta nu depinde de noi!”
Potrivit ANSA, deși coloranții naturali din fructe și legume sunt tot mai populari în Republica Moldova, coloranții sintetici, precum tartazina, sunt încă utilizați si sunt reglementați strict. Inspectorii ANSA fac controale periodice pentru a verifica respectarea normelor.
MARINA DINTIU, şef Direcţie, ANSA: „Dacă agentul economic a indicat corect pe etichetă coloranții alimentari. Uneori se indică un colorant, dar se depistează alt colorant. Prin încercări de laborator, putem detecta aceste fraude alimentare sau înșelarea consumatorilor. Dar vreau să vă spun că, anul trecut, în ceea ce privește coloranții alimentari, ne bucurăm că nu am depistat niciun produs fals etichetat și că nu s-au găsit coloranți neindicați pe etichetă.”
Consumului excesiv de produse care au coloranți sintetici pot afecta sănătatea.
VIORICA SORBALO, medic de familie: „Poate provoca erupții pe piele, precum dermatite locale alergice. De asemenea, consumul pe termen lung sau într-o cantitate excesivă, zilnic, la o singură masă, a alimentelor care conțin coloranți în exces poate duce la pancreatite reactive. În plus, există riscul de intoxicație alimentară, care poate varia de la forme ușoare și medii, până la cazuri grave.”
Anul trecut, dioxidul de titan a fost interzis în Republica Moldova, după ce a fost interzis și în Uniunea Europeană. La nivel global, produsele alimentare din supermarketuri conțin cel puțin un colorant, iar anual se utilizează aproximativ 7 milioane de kilograme de coloranți sintetici, conform Centrului pentru Știința în Interes Public din Washington.