În ultimii doi ani, autorităţile municipale au adus prejudicii de milioane de lei mediului înconjurător în timpul lucrărilor de amenajare şi reabilitare a spaţiilor verzi din Chişinău. Este constatarea inspectorilor, care au identificat abateri grave ale legislaţiei de mediu. Cele mai grave încălcări se referă la defrişările neautorizate sau schimbarea ilegală a destinaţiei terenurilor prin reducerea suprafeţelor verzi.
Lucrările de amenajare a scuarului de pe strada Grenoble din Chişinău au început în 2022 şi au costat aproximativ şase milioane de lei. Banii au fost alocaţi din bugetul municipal. Lucrările de amenajare s-au încheiat acum aproximativ un an, dar scuarul întârzie să fie dat oficial în exploatare.
NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: Autoritățile municipale au sfidat legislația ecologică atunci când au construit parcarea. Au amenajat-o ilegal pe un spațiu verde, fără autorizațiile necesare emise de către autoritățile de mediu. Inspecția ecologică a sesizat Procuratura care a pornit un dosar penal.
Prejudiciile aduse mediului se ridică la peste 1,3 milioane de lei. În prezent, dosarul penal se află pe masa magistraţilor. Şi o serie de lucrări din Parcul Valea Morilor au fost realizate cu abateri.
ION BULMAGA, şef, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului: S-a intervenit cu tăieri neautorizate de arbori, fără a solicita acte permisive de la agenţia de mediu şi fără a coordona, aceste acţiuni, de fapt cu organele de mediu.
În ultimii doi ani, inspectorii de mediu au făcut cel puţin cinci denunţuri la procuratură. Prejudiciile aduse mediului se ridică la peste trei miloane de lei. Ilegalităţile au fost comise în diferite sectoare ale municipiul Chişinău.
ION BULMAGA, şef, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului: Cele mai frecvente încălcări sunt reducerea suprafeţelor spaţiilor verzi, sunt excavarea sau decopertarea litierei fără coordonări cu organele de mediu, sunt tăierile de arbori şi arbuşti.
Purtătorul de cuvânt al primarului general, Natalia Ixari, susţine că responsabile de calitatea lucrărilor sunt firmele contractate de municipalitate.
NATALIA IXARI, purtător de cuvânt al primarului municipiului Chişinău: "La fiecare proiect sunt responsabili tehnici contractați pentru a realiza lucrările și care răspund de buna desfășurare și de calitatea executării lucrărilor. Atunci când apăr divergențe se intervine și se aplică prevederile legale. Situațiile sunt diverse și toate sunt soluționate în interesul cetățenilor".
Procurorii urmează să ceară în instanţă achitarea prejudiciilor şi sancţionarea celor responsabili de implementarea proiectelor.