Politic

Care sunt problemele pentru care cetăţenii Republicii Moldova au făcut plângeri la Parlament, în anul 2024

Care sunt problemele pentru care cetăţenii Republicii Moldova au făcut plângeri la Parlament, în anul 2024

Încălcări ale accesului liber la justiție, la securitate şi demnitate personală, la asistență medicală şi protecție socială. Sunt câteva dintre problemele pentru care cetăţenii Republicii Moldova au făcut plângeri la Parlament, în anul 2024. De asemenea, tot prin intermediul petițiilor au fost înaintate și propuneri de modificare a legislației. 66 la sută dintre aceste solicitări au fost examinate până la sfârşitul anului trecut.

Anul trecut, Direcția petiții și audiențe din cadrul Secretariatului Parlamentului de la Chişinău a primit 4.336 de petiții, cu 579 mai multe decât în anul 2023. Din acestea, 84% au fost în scris, iar 16% au fost adresări verbale. 540 de cetățeni au venit în audienţă la Parlament, iar alți circa 1.700 de cetățeni au discutat telefonic cu funcţionarii Legislativului.

SORINA GOLOVATIUC jurnalist TVR MOLDOVA: Majoritatea petițiilor și adresărilor verbale, adică circa 90%, au fost depuse de persoane fizice, iar 10% de persoane juridice. Cele mai multe solicitări au fost transmise de cetățenii din municipiul Chișinău - 44%, locuitorii din stânga Nistrului - 17%, raionul Râșcani - 5% și raionul Orhei - 3,5 %.

PETIȚII PRIMITE DE PARLAMENT, 2024 TOTAL 4.336 petiții Chișinău – 1.889 (44%) Stânga Nistrului – 750 (17%) r. Rîșcani - 215 (5%) r. Orhei - 152 (3,5%)

Din cele peste 4.300 de petiții, Parlamentul a examinat mai bine de 2.800, adică 66%. Aproape 1.500 de petiţii, adică 34%, au fost transmise spre examinare altor autorități publice. Printre subiecte abordate de cetățenii s-au regăsit încălcări ale acces liber la justiție, la securitate şi demnitate personală, la asistență medicală şi la protecție socială, nerespectarea dreptului la proprietatea privată, probleme din domeniul agriculturii, al dezvoltării infrastructurii sau privind activitatea administrației publice centrale și locale. De asemenea, prin intermediul petițiilor au fost înaintate propuneri de modificare a legislației.

PROBLEME SESIZATE DE CETĂȚENI - încălcarea dreptului de acces liber la justiție; - încălcarea dreptului la securitate şi demnitate personală; - încălcarea dreptului la asistență medicală şi la protecție socială; - nerespectarea dreptului la proprietatea privată; - probleme din domeniul agriculturii; - probleme privind dezvoltarea infrastructurii etc.

MARIANA DOBROVOLSCHI, analist electoral, Asociaţia Promo-Lex: Totuşi numărul petiţiilor soluţionate, în accepţiunea noastră, este unul destul de scăzut. Considerăm că o formă sau un instrument de interacţiune cu cetăţenii, instituţia Parlamentară trebuie să depună mult mai mult efort în vederea soluţionării problemelor cetăţenilor. Trebuie depus efort mai mul ca cetăţeanul să fie infomat, de ce nu, să fie instruit cum trebuie să depună o petiţie.

Cetățenii Republicii Moldova pot merge în audienţă la Parlament, pot trimite o scrisoare sau un email la adresa https://petitii.parlament.md/.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter