Politic

Noi scenarii privind livrarea gazelor în regiunea transnistreană. Poziția Chișinăului

Noi scenarii privind livrarea gazelor în regiunea transnistreană. Poziția Chișinăului

Un nou scenariu a fost lansat de Kremlin privind aprovizionarea cu gaz a regiunii transistrene. Publicația "Kommersant" scrie că regiunea transnistrenă ar putea primi gaz rusesc prin intermediul conductei "Turkish Stream", începând cu 1 februarie. Potrivit acesteia, pe 20 ianuarie, o compania cipriotă a rezervat gaz până la granița cu Bulgaria. Expertii spun că nu este clar cum acest gaz va ajunge la destinație. Traseul prin Bulgaria-România-R.Moldova nu a fost rezervat. Autoritățile de la Chișinău vorbesc de un nou scenariu pus la acale de Kremlin pentru a destabiliza R.Moldova.

Potrivit publicației rusești, compania cipriotă ar fi rezervat 3,1 milioane de metri cubi de gaz pe zi până la punctul de intrare "Strandja-2", situat la granița dintre Turcia și Bulgaria. Livrările ar putea să înceapă de la 1 februarie, iar Rusia va aloca pentru acest proiect 160 de milioane de dolari. NU se știe cum acest gaz va ajunge în regiunea transistreană prin gazoductul trans-balcanic, si nici cum și cine-l va transporta din Bulgaria via R.Moldova. Traseul nu a fost rezervat în cadrul licitației lunare din 20 ianuarie. Președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, nu ne-a răspuns la telefon pentru detalii. Guvernul a declarat că a solicitat oficial Ambasadei Federaţiei Ruse la Chișinău informaţii despre companiile ce ar urma să participe la eventuala reluare a livrărilor de gaze către regiunea transnistreană. DANIEL VODĂ purtător de cuvânt al Guvernului: Guvernul RM nu a fost informat despre noi scenarii de aprovizionare cu gaz a regiunii transnistrene decât cele anunțate anterior. Pentru autoritățile de la Chișinău este evident că Rusia se află în spatele oricărei soluții speculative propuse de Tiraspol sau promovate de presa de la Moscova. Criza umanitară din regiunea transnistreană este creată și menținută artificial de Rusia cu scopul de a produce un conflict intern în Republica Moldova. Federația Rusă, regimul ei de la Tiraspol inundă spațiul informațional cu tot felul de informații și scenarii despre intermediari fără a livra gaze.

Experții vorbesc si ei despre soluții speculative lansate de Kremlin.

EUGEN MURAVSCHI expert în energetică, WatchDog: printr-un offshor s-au făcut rezervări la granița dintre Turcia și Bulgaria, dar nu mai departe pentru R.Moldova. De ce Gazpromul, dacă vrea să ajute regiunea transitreană, să ajute regimul de la Tiraspol, de ce nu livrează direct Gazprom prin acest gazoduct. Atunci, Rusia urmărește alte scopuri dacă apelează la tot felul de intermediari. Gazul ajunge prin Bulgaria, prin Serbia, prin Ungaria, România. Sunt multe rute cum acest gaz poate să ajungă, întrebarea este de ce nu livrează direct.

Potrivit expertului, scopul Kremlinului este de a destabiliza R.Moldova în ajun de alegeri parlamentare.

EUGEN MURAVSCHI expert în energetică, WatchDog: Scopul Moscovei e ca R.Moldova să rămână în sfera ei de influență., în sperpectiva alegerilor parlamentare. Guvernul R.Moldova, trebuie să fie foarte atent la aceste scheme pe care le încearcă Rusia ca nu cumva să ne trezim că acești intermediari, offshore-uri nu sunt o doar o schema de finanțare a separatismului dra și o schema de finanțare a unor acțiuni politice în campania electorală pentru parlamentare.

Pe 20 ianuarie, așa-zisul lider din regiunea separatistă, Vadim Krasnoselski, a spus că acceptă ajutorul Chișinăului și e gata să primească gaze naturale prin intermediul Moldovagaz. Tiraspolul şi-ar dori ca gazele necesare regiunii separatiste să fie cumpărate prin companii terţe şi transportate la graniţa Republicii Moldova, urmând ca Tiraspoltransgaz să achite doar costul tranzitului pe teritoriul ţării.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că guvernul va analiza detaliile aprovizionării și companiile implicate. Conform legislației, gazul destinat Transnistriei poate fi livrat doar prin intermediul companiei "Moldovagaz". Autoritățile de la Chișinău intenționează să evalueze riscurile asociate sancțiunilor în cazul utilizării unei companii intermediare pentru aceste livrări.

De la 1 ianuarie 2025, "Gazprom" a încetat livrările de gaz pentru regiunea transnistreană, invocând datoriile neachitate ale R.Moldova, malul drept, estimate la 709 milioane de dolari, datorii pe care Chișinăul nu le recunoaște.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter