Actualitate

Ambasada Rusiei anunță că nicio companie rusă nu livrează gaze în R. Moldova, în timp ce Krasnoselski acuză Chișinăul că ar sabota soluționarea crizei energetice

video

Nicio companie rusă nu livrează gaze naturale în Republica Moldova, din 1 ianuarie 2025. Este răspunsul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău după ce Ministerul de Externe a solicitat Moscovei o informaţie oficială despre companiile ruse ce ar urma să furnizeze gaze regiunii transnistrene. Între timp, pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, o acuză pe Maia Sandu că ar sabota aprovizionarea cu gaze a localităţilor din stânga Nistrului. Serviciul de presă al Preşedinţiei a declarat că şefa statului nu va comenta aceste declaraţii.

Răspunsul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău vine în contextul în care, zilele trecute, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a cerut un răspuns oficial după ce publicația rusă "Kommersant" a scris că regiunea transnistrenă ar putea primi gaz de la Gazprom prin conducta "Turkish Stream", din 1 februarie. Astăzi, portalul Deschide.md a publicat răspunsul ambasadei ruse, care informează că nicio companie din Rusia nu livrează gaze naturale în Republica Moldova din 1 ianuarie 2025, fără a face alte precizări.

RĂSPUNSUL MOSCOVEI
"Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova are onoarea să comunice că, începând cu 1 ianuarie 2025, companiile ruse nu furnizează gaze în Republica Moldova."

Recent, publicația rusă "Kommersant" a scris că, în 20 ianuarie, o compania cipriotă ar fi rezervat gaz cu volumele necesare regiunii separatiste până la granița cu Bulgaria. Experţii de la  Chişinău susţin că firma care a rezervat capacitatea respectivă pentru gazoductul Turkish Stream are toate semnele unei companii-paravan.

Prin telefon: ANDREI CURĂRARU expert, "WatchDog": „Problema  cu această organizaţie este că a fost fondată de un fost manager al Gazprom Schweiz, este o filială a Gazpromului rămasă fără job atunci când nu a mai fost posibilă livrarea prin Ucraina. Are legături cu oligarhi fugari.
Nu este o companie transparentă şi nu se cunoaşte de unde ar veni banii în această companie.”

Tot astăzi, pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a acuzat-o din nou pe Maia Sandu că ar sabota aprovizionarea cu gaze a regiunii transnistrene şi ar provoca o adâncire a crizei umanitare în stânga Nistrului. Serviciul de presă al Preşedinţiei a declarat că şefa statului nu va comenta aceste declaraţii.

Vadim Krasnoselki, pretinsul lider de la Tiraspol: „Nu vă este teamă de suferinţa oamenilor de aici, din regiunea transnistreană, a femeilor, bătrânilor.... cei care au nevoie de protecţie socială. Nu vă este teamă?”

La scurt timp după declaraţiile pretinsului lider de la Tiraspol, reprezentanţii Biroului Politici de Reintegrare au reacţionat printr-un comunicat.

REACŢIA BIROULUI POLITICI DE REINTEGRARE:

"Îndemnăm factorii de la Tiraspol să-și revizuiască comportamentul și să vină în întâmpinarea așteptărilor cetățenilor cu domiciliul în regiune care de mai mult timp așteaptă ajutoarele oferite de Chișinău, în comun cu donatorii externi", susţin reprezentanții Biroului.

Aflat la Formul Economic Mondial de la Davos, Elveţia, premierul Dorin Recean a declarat, într-un interviu pentru AFP, că soluţia în depăşirea crizei din stânga Nistrului este ca pretinsele autorităţi din regiune să accepte gazul și cărbunele oferite de comunitatea internațională sau, în alt caz, Gazprom să-şi reia livrările. Oficialul a reiterat poziţia autorităţilor de la Chişinău, care au declarat că Republica Moldova şi comunitatea internaţională sunt pregătite să ajute, inclusiv financiar, regiunea transnistreană, dar o soluție de durată depinde de retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter