A început primul seceriș din acest an, iar prognozele Ministerului Agriculturii arată că recolta de grâu va fi mai mare faţă de anul trecut. Tot în această perioadă se recoltează orzul și rapița.
Alexei Ivanov, din Mălăiești, raionul Orhei, are 700 de hectare de teren pe care a plantat mai multe culturi agricole. Orzul a fost deja recoltat, iar acum e în toi munca pe câmpurile cu grâu.
ALEXEI IVANOV, agricultor: Tragem nădejde ca măcar să acoperim cheltuielile şi poate un mic venit, dar nu prea cred. Dacă nu este mai mult de patru tone. Noi nu vom avea venit la cultura, vorbim acum de grâu, cu preţul care este astăzi. Dacă s-ar ridica preţul, s-ar putea schimba situaţia, dar 2,70-2,80 pe moment este doar sinecostul la patru tone. 10 mii de lei la hectar asta sunt cheltuielile, începând de la lucrarea solului şi până la recoltare.
Seceta din ultimii trei ani a lăsat urme şi pe terenul agricultorului. Alexei Ivanov povestește că a folosit tehnci speciale de prelucrare a solului pentru a putea meţine umiditatea.
ALEXEI IVANOV, agricultor: Dacă observaţi avem şi câteva buruiene acolo, am încercat şi erbicidarea să nu o facem. Irigarea, aici e Răutul, dar Răutul nici până la genunchi nu e. Mai mult ca atât, apa în Răut este foarte sărată.
În pofida secetei din ultimii trei ani, Ministerul Agriculturii vine cu o veste bună pentru fermieri.
GRIGORE BALTAG, şef direcţie, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: Ne aşteptăm la recolte mult mai înalte. Spre exemplu anul trecut recolta la grâu a variat între 2,5-3 tone în medie pe ţară. Anul acesta ne aşteptăm să avem o recoltă în jur de 4- 4,3 pe ţară la nivel mediu. La momentul actual, preţurile s-au redus. De obicei reducerea preţurilor la cereale se întâmplă în fiecare an odată cu începutul campaniei de seceriş, de aceea noi considerăm că se vor modifica odată cu finalizarea recoltei.
În câteva zile urmează recoltarea rapiței. Pentru că a fost afectată de îngheţurile din primăvară, agricultorii se așteptă la o recoltă modestă.
ALEXEI IVANOV, agricultor: Ea trebuia să fie undeva la un metru şi jumătate, să fie mai ramificată. Dar ne bucurăm că nu a fost îngheţată până la capăt şi tragem nădejde că cheltuielile să fie scoase din câmpul acesta.
Un kilogram de rapiţă ajunge la 8 lei, iar întreaga producție este exportată.
REPORTER: GABRIELA SULEAC
Imagine: Iurie Rusu