24 de organizaţii ale societăţii civile care au programe de dezvoltare a comunităţilor incluzive şi de susţinere a părinţilor în situaţii de vulnerabilitate vor putea beneficia de granturi în valoare de până la 60.000 de euro. Finanţarea provine din fonduri europene şi va fi oferită organizaţiilor din 10 raioane ale ţării.
Programul de granturi, în valoare totală de 1,44 milioane de euro, face parte din proiectul "Oportunități sporite de angajare la nivel local și acces la creșe pentru părinții în situații de vulnerabilitate". Inițiativa are ca scop dezvoltarea serviciilor de îngrijire timpurie pentru copiii cu vârsta de până la trei ani şi integrarea pe piața muncii a părinților cu venituri reduse.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: Toate analizele pe care le vedem arată că creşele au un impact pozitiv, în primul rând, asupra copiilor, în special asupra copiilor din familiile cu venituri reduse. Să ne asigurăm că toate şcolile, grădiniţele sunt şi incluzive, ele au şi element puternic de incluziune. Să ajutăm şi copiii cu dizabilităţi.
De granturi vor beneficia 24 de organizații ale societății civile din 10 raioane. Programul este finanțat de Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova.
JULDA KIELYTE şefă de echipă, Creștere Economică și Competitivitate, Delegația Uniunii Europene: Am observat tendințe pozitive în ceea ce priveşte rata de angajare a femeilor. Se datorează mai multor factori care includ eforturile Guvernului de a promova egalitatea de gen, precum şi sporirea facilităţilor de angajare.
DANIELA LEAHU, directoare de proiect, Fundația Soros Moldova: Granturile vor fi oferite pentru dezvoltarea serviciilor de îngrijire a copiiilor cu vârsta de până la trei ani, în cele zece raioane ţintă, selectate în cadrul proiectului; precum şi la identificarea unei varietăţi de servicii adapate nevoilor părinţilor şi îngrijitorilor aflaţi în situaţii de vulnerabilitate.
Organizațiile selectate vor beneficia de asistență tehnică şi mentorat. Termenul limită de depunere a dosarelor este de 4 august 2025. REDACTOR: CARINA MULER