Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a anunțat vineri că a avut o discuție cu transportatorii în cadrul căreia au fost clarificate cele trei principale îngrijorări ale acestora. De cealaltă parte, președinte Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Olega Alexa, a declarat pentru TVR Moldova că ministrul Bolea trebuie să se clafice cu colegii săi din Guvern căci va fi oricum protest pe 9 iulie.
„În această săptămână, am avut o discuție destul de constructivă cu reprezentantul de la Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA). Cunoaștem că ei au niște îngrijorări. Ei le-au expus, sunt trei îngrijorări, am vorbit despre fiecare dintre ele. A fost o scrisoare, din punctul meu de vedere, nu foarte inspirată din partea ANTA adresată către toți transportatorii. Am rezolvat această neînțelegere prin stabilirea unor lucruri foarte clare", a declarat ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, într-un video publicat pe rețelele de socializare.
Oficialul a explicat că toate companiile de transport de persoane trebuie să informeze ANTA câte mașini au cu dotări speciale pentru preluarea pasagerilor cu necesități speciale.
„Acest lucru este important în primul rând pentru ca noi să cunoaștem care este situația, de fapt, a lucrurilor și, nu în ultimul rând, ea este importantă pentru companiile de transport de persoane. În vederea stabilirii necesităților de investiții, pentru că Republica Moldova este stat candidat, din 2027, cunoaștem cu toții că vom avea acces la fondurile de pre-aderare care au destinații foarte clare și una dintre destinațiile foarte clare pe care noi ca Minister al Infrastructurii le vom cere vor fi resurse financiare de care vor putea beneficia, inclusiv transportatorii din Republica Moldova pentru a cumpăra aceste dotări și pentru a face condiții egale pentru toți cetățenii”, a spus Vladimir Bolea.
„Noi trebuie să avem programe de inclusivitate socială, trebuie să avem grijă de toți oamenii, inclusiv cei care sunt cu necesități speciale. Așa că această neclaritate, această îngrijorare, a fost spulberată în urma discuției pe care am avut-o și asta încă o dată demonstrează că dialogul este forma cea mai bună de rezolvare a tuturor problemelor", a explicat ministrul
„A doua (problemă - n.r.) este legată de metodologie, de calcul. Din 2024, din august, s-a lucrat la această nouă metodologie. Ultima a fost votată în 2007. Noua metodologie s-a lucrat la ea până în aprilie 2025. Din mai, a intrat în procesul de avizare. Se așteaptă ultimul aviz de la CNA, după care va trece prin hotărâri de Guvern și va intra în vigoare", a comunicat Bolea.
Potrivit ministrului, chestiunea legată de metodologie nu a fost o problemă, ci o îngrijorare a transportatorilor.
„După care dacă vorbim despre e-bilet sau GPS, în primul rând, cunoaștem cu toții că nu există astfel de hotărâri de guvern. Este o îngrijorare de viitor, pentru că astăzi nu sunt hotărâri de guvern care ar obliga transportatorii sau companiile să aibă acest sistem de GPS instalat pe unitățile de transport. Am avut o discuție, unele întrebări și poziționări au fost pertinente. Din acest considerent, eu vreau să informez toți transportatorii că, în primul rând, este vorba despre un proiect care se află în ample discuții și toată lumea este așteptată și este binevenită să vină cu propuneri de îmbunătățire a acestui proiect", precizează ministrul.
„Eu sunt bucuros că avem asociații care sunt atât de mult axate pe interesul transportatorilor și cetățenilor din Republica Moldova", adaugă Vladimir Bolea.
Citește și: Discuţiile dintre Bolea și transportatori se termină cu proteste
Oficialul a mai menționat că nu există niciun proiect de lege, nu există nicio hotărâre de guvern care a intrat în vigoare, ci doar îngrijorări legate de viitor.
El a mai adăugat că vineri după-amiază a invitat la minister ANTA cu proiect pentru a vorbi despre îngrijorările transportatorilor.
Pe 9 iulie, transportatorii vor ieşi la protest, după eşecul discuţiilor cu ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea. Aceştia susţin că solicitările lor au rămas fără un răspuns clar din partea autorităţilor.