Politic

R. Moldova cere garanții de aderare la UE, în timp ce Ungaria blochează intrarea Ucrainei

post-img
Cristina Gherasimov, Marta Kos

Moldova speră să folosească summitul major de vineri pentru a-și consolida calea către aderarea la blocul comunitar, chiar dacă o dispută tot mai mare privind statutul de membru al Ucrainei amenință să încetinească progresul acesteia, notează POLITICO.

Acest impuls vine în contextul în care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, António Costa, sosesc vineri seară la Chișinău, pentru a-și semnala sprijinul pentru aderarea țării. Problema este că cererea Chișinăului este procesată simultan cu cea a Kievului, cerere care premierul ungar, Viktor Orbán, prietenos cu Kremlinul, a promis că o va respinge. 

Într-un interviu acordat publicației POLITICO, vicepremiera pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a declarat că orice întârziere a procesului ar costa UE „credibilitatea în fața țărilor care împărtășesc aceleași valori și se străduiesc să consolideze, nu să slăbească, democrația”.

„Riscăm să oferim argumente inutile propagandei rusești conform cărora UE nu este interesată de extindere; că UE nu-i pasă de țări precum Moldova; și că nu există nicio fereastră de oportunitate”, a spus ea. „Extinderea este un proces bazat pe merit și sperăm din tot sufletul să vedem următoarea fază deblocată cât mai curând posibil.”

Gherasimov a adăugat că aderarea Ucrainei la UE rămâne esențială pentru securitatea întregului continent.

Citește și: Chișinăul găzduiește azi primul summit bilateral Moldova – UE. Va fi prezentă Ursula von der Leyen

Orbán - care s-a opus în mod constant sprijinului UE pentru Kiev și a cultivat legături mai strânse cu Rusia - susține că 95% dintre alegători la referendumul din Ungaria de luna trecută s-au opus aderării Ucrainei la UE. Opoziția locală și observatorii spun însă că scrutinul a avut o prezență la vot extrem de scăzută și a fost vulnerabil la manipulare.

Budapesta s-a angajat să refuze Kievului sprijinul unanim de care are nevoie pentru a deveni membru al UE, în ciuda progreselor substanțiale ale Ucrainei în ceea ce privește reformele, în timp ce luptă pentru a-și apăra teritoriul împotriva Rusiei.

La începutul acestei săptămâni, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru extindere, Guillaume Mercier, a declarat că Bruxelles-ul nu va lua în considerare problema „decuplării” ofertelor Moldovei și Ucrainei de a permite celei dintâi să progreseze. „Aceasta este într-adevăr o decizie care trebuie luată de statele membre. Din partea noastră, este clar că susținem atât Moldova, cât și Ucraina în agenda lor de reformă.”

Ministrul danez pentru afaceri europene, Marie Bjerre, a cărei țară a preluat președinția rotativă a Consiliului UE săptămâna aceasta, a declarat joi că obiectivul rămâne deschiderea unor discuții detaliate de aderare cu ambele țări. „Cred că este prea devreme pentru a specula [despre] orice alternative”, a spus ea.

Acest lucru creează un potențial impas, mai ales având în vedere reticența de la Bruxelles de a părăsi Kievul. Între timp, pentru UE și Chișinău, summitul de vineri își propune să transmită un mesaj politic puternic înaintea unui vot critic la nivel național din 28 septembrie, pe care Kremlinul a încercat să-l influențeze.

Citește și: „Trecem la alt nivel”. Maia Sandu oferă detalii despre Summitul UE, organizat la Chișinău

„Vedem că Rusia investește resurse fără precedent pentru a se amesteca în alegerile parlamentare”, a declarat comisarul UE pentru Extindere, Marta Kos, pentru POLITICO. „Moscova vede Moldova ca o piesă strategică pentru a destabiliza sudul Ucrainei.”

Autoritățile Republicii Moldova au raportat dezinformare pe scară largă, cumpărare de voturi și tactici hibride în timpul referendumului din octombrie anul trecut privind apartenența la bloc, care a fost aprobat cu 50,4% din voturi. Însă, deși președinta pro-UE, Maia Sandu, a reușit ulterior să obțină un al doilea mandat, controlul asupra parlamentului și guvernului va fi esențial în determinarea cursului viitor al țării.

UE oferă deja miliarde de euro pentru a consolida rezistența Moldovei împotriva tacticilor hibride rusești, precum și pentru a sprijini economia și a reduce facturile la energie. Summitul de vineri „demonstrează importanța pe care Europa o acordă sprijinului acordat Moldovei în aceste vremuri dificile și sprijinirii acesteia pe calea sa către aderarea la UE”, a adăugat Kos.

Potrivit europarlamentarului Siegfried Mureșan care conduce delegația Parlamentului European în Moldova, Chișinăul se confruntă cu mai puține provocări practice în ceea ce privește aderarea la UE decât Kievul. 

„Este o țară mai mică, care este mai ușor de integrat”, a spus el, „dar perspectiva UE trebuie să fie credibilă pentru toate țările candidate la UE. Așadar, mesajul trebuie să fie clar: De îndată ce criteriile sunt îndeplinite, o țară candidată poate adera.”

Citește și: António Costa și Ursula von der Leyen vin la Chișinău la Primul summit UE - Republica Moldova

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter