Politic

UE vine în apărarea Republicii Moldova împotriva atacurilor cibernetice rusești

post-img
Rezerva cibernetică nu ar trebui să fie lansată oficial până în decembrie, dar Bruxelles-ul accelerează procesul de a ajuta Chișinăul
Sursa foto: Robert Ghement/EPA

Uniunea Europeană se pregătește să ajute Republica Moldova să respingă amenințările cibernetice la adresa alegerilor parlamentare din septembrie, pe fondul îngrijorărilor crescânde că votul ar putea fi perturbat de Rusia, potrivit politico.eu.

Comisia Europeană lucrează pentru a trimite sprijin prin intermediul unei așa-numite rezerve cibernetice — un grup de experți în securitate cibernetică din sectorul privat, la care UE și țările aliate pot apela.

Rezerva cibernetică nu ar trebui să fie lansată oficial până în decembrie, dar Bruxelles-ul accelerează procesul de a ajuta Chișinăul. Dacă va fi desfășurată, misiunea sa din Republica Moldova ar fi prima utilizare a mecanismului de rezervă cibernetică — subliniind cât de serios își asumă blocul riscurile la adresa proceselor democratice de pe flancul său estic.

„Republica a fost puternic afectată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, fiind în același timp vizată direct de activitățile hibride ale Rusiei, care urmăresc să destabilizeze țara și să submineze calea sa către UE”, se arată într-un document al Comisiei.

Vestea vine chiar înainte de primul summit UE-Moldova, care va avea loc vineri la Chișinău, UE declarând că liderii vor discuta despre rezistența împotriva amenințărilor hibride rusești și despre aprofundarea legăturilor în domeniul securității cibernetice, printre altele.

Liderii vor anunța, de asemenea, că își extind activitatea Misiunii de Parteneriat UE în Moldova pentru încă doi ani, inclusiv prin adăugarea a 30% din personal și creșterea bugetului acesteia cu aproape 20 de milioane de euro, a declarat un oficial UE, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a dezvălui detalii despre summit. Misiunea de parteneriat a ajutat Moldova să înființeze o agenție cibernetică și un centru de comunicare strategică și a instruit mii de oficiali cibernetici.

Oficialii UE avertizează că un atac cibernetic la scară largă în regiune ar putea avea efecte de propagare, amenințând nu doar securitatea națională, ci și stabilitatea regională.

Deși Moldova nu este membră nici a UE, nici a NATO, a fost o critică vocală a Rusiei de când Moscova a lansat o invazie totală a Ucrainei vecine în 2022. Acest lucru a făcut-o ținta unei campanii de influență concertate și coordonate a Rusiei, care a inclus utilizarea inteligenței artificiale pentru a viza instituțiile țării și, în special, președinta acesteia, Maia Sandu.

Oficiali din domeniul securității cibernetice din țările membre ale UE au discutat planul de trimitere a rezervei cibernetice către Republica Moldova în cadrul unei reuniuni cu ușile închise, luni. Consiliul UE speră să aprobe planul în iulie, potrivit unei persoane implicate în discuții.

Republica abia acum devine eligibilă pentru a primi sprijin din partea rezervei cibernetice. În luna mai, Chișinăul și-a modificat acordul de asociere la Programul Europa Digitală, o cerință pentru aderarea la rezervă.

La începutul acestui an, o delegație a DG CONNECT a Comisiei și reprezentanți ai Google, Meta și TikTok au participat, de asemenea, la o simulare a amenințărilor hibride la Chișinău, menită să planifice un răspuns eficient la potențiale campanii de dezinformare și atacuri cibernetice menite să perturbe alegerile parlamentare.

Mihai Lupașcu, directorul Agenției de securitate cibernetică din Republica Moldova, a declarat că țara „a îndeplinit cerințele necesare, iar acum depinde de Comisia Europeană să finalizeze procesul”.

„Republica se află în avangarda luptei împotriva manipulării și interferențelor informațiilor străine, unde atacurile cibernetice au devenit o componentă cheie”, a spus el. „Asistăm la o creștere a numărului de atacuri cibernetice. Aderarea la Rezerva Cibernetică a UE ne-ar consolida capacitatea de a răspunde la astfel de incidente și ar asigura sprijin în cazul unei crize cibernetice majore.”

În conformitate cu Legea privind Solidaritatea Cibernetică, țările care au aderat la Programul Europa Digitală sunt eligibile să solicite sprijin din partea rezervei cibernetice. Legea include, de asemenea, un sistem de alertă cibernetică care reunește avertismente și informații din sectorul securității cibernetice pentru a permite guvernelor să răspundă mai rapid la amenințări.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor