Sunt gata să se afirme, lansându-şi propria afacere sau colaborând cu mari companii locale sau internaţionale. E vorba de prima promoţie de absolvenţi ai programului "Profesiile Viitorului", care şi-au primit diplomele. Sunt 190 de tineri specializaţi în Animaţie, Game Design şi Producţie Multimedia conform celor mai noi tehnologii.
La evenimentul de absolvire studenţii şi-au prezentat proiectele finale, la care au lucrat timp de 10 zile. Toate au fost analizate de profesionişti reputaţi în domeniu din Republica Moldova, dar şi din România.
ANASTASIA GLINCEANU, absolventă, Game Design, UTM: Alături de colegii mei am avut parte de o experienţă foarte frumoasă. Ce planuri... Cred că am în plan să deschid o companie de jocuri împreună cu trei colegi de-ai mei, dar la moment ne gândim la proiectul acesta, la conceptul lui şi sper că o să ne reuşească. Proiectul meu de licenţă se numeşte Traffic In Escape, este o artă bazată pe Pixel Art, jocul acesta este dedicat studenţilor şi elevilor pentru a-i educa să identifice strategiile traficanţilor.
TINA CÎRLIG, absolventă, Arte Vizuale şi Design, UPSC: Pe viitor cred că vreau să mă angajez în domeniul de Animaţie sau Game Design. Proiectul final trebuia să facem un desen animat, un scurt metraj despre o familie de pinguini.
ANDREI STRECHE, producător, Game of Bucureşti, membru al juriului: Am fost foarte impresionat de varietatea proiectelor, au fost toate tipurile de jocuri, de animaţie, grafica a fost foarte bine făcută şi mi-a plăcut încrederea cu care s-au prezentat elevii. Acesta este efectul unei facultăţi bune. Ei nu mai sunt juniori în sensul oameni la început de drum. Sunt oameni care deja au făcut proiecte, oameni care au lucrat în echipă.
Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională a pus bazele industriei creative în Republica Moldova, oferind dotările necesare. Odată cu încheierea finanţării de către Guvernul de la Washigton, Programul Profesiile Viitorului a avut de suferit.
VALERIU PODBORSCHI, şef departament Design, UTM: Noi, din start, ne-am propus să facem 3D artişti pentru designul jocurilor fiindcă este imposibil să faci tot spectrul de specialităţi în acest domeniu. O parte din profesorii care îi antrenau pe studenţii noştri nu erau angajaţi de universitate şi datorită Mediacorului şi USAID-ului am avut posibilitatea să fie finanţaţi aceşti profesori. Acum, în principiu, noi rezolvăm problema aceasta cu proaspeţii absolvenţi.
STELA RAILEAN, lector universitar Animaţie, UPSC: Am instruit aceşti studenţi ca să fie adevăraţi profesionişti în domeniu şi vreau să spun cu toată încrederea că am creat nişte profesionişti competitivi pe piaţa internaţională. mplicarea USAID-ului la început a fost fundamentală pentru a ne porni la drum şi în continuare ţine de forţele noastre proprii.
VIORICA CERBUŞCĂ, director, Asociaţia Companiilor de Creaţie COR: Suntem extrem de bucuroşi că atâţia studenţi vor îmbrăţişa profesii noi care noi credem că sunt extrem de întrebate pe piaţă. USAID-ul a fost cel mai mare donator în cadrul acestui program Profesiile Viitorului. Noi am reuşit să ne adaptăm. Acest proiect Profesiile Viitorului va fi continuat cu suportul Ambasadei Suediei.
Profesiile viitorului-animaţia, producţia multimedia sau game designul-pot fi studiate la Universitatea de Stat din Moldova, la Universitatea Pedagogică, la Universitatea Tehnică şi la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.
REPORTER: MĂDĂLINA COCIU
Imagine: Artiom Cereseu