Uniunea Europeană va munci, alături de autoritățile de la Chișinău, pentru a accelera și mai mult procesul de aderare a Republicii Moldova la blocul comunitar european. Declarația a fost făcută de președintele Consiliului European, António Costa, în cadrul declarațiilor de presă susținute după Summitul Uniunea Europeană – Republica Moldova, petrecut vineri, 4 iulie, la Chișinău.
„Acum este timpul să accelerăm această muncă și să întreprindem următorii pași spre aderare. Procesul de aderare nu este un exercițiu de bifare, ci se cer eforturi susținute de reforme care să aducă rezultate tangibile pentru cetățenii Republicii Moldova. Aceste beneficii sunt deja vizibile în teren”, a spus Antonio Costa.
„În cadrul ședințelor de astăzi, am căzut de acord să muncim pentru a accelera și mai mult procesul de integrare a Republicii Moldova în piața unică a UE pentru a stimula creșterea, pentru a sprijini mediul de afaceri, pentru a crea noi locuri de muncă și pentru a îmbunătăți standardele de viață. Cu alte cuvinte, pentru a crește competitivitatea dvs”, a mai spus președintele Consiliului European.
Citește și: /LIVE TEXT/ Moment istoric la Chișinău - Primul Summit bilateral Moldova – UE
Oficialul european a subliniat că aderarea Republicii Moldova este alegerea și decizia democratică a cetățenilor. „Noi suntem o uniune a democrațiilor, suntem o uniune care așteaptă încă o democrație puternică, cum este Moldova, să se alăture nouă, din acest motiv trebuie să consolidăm și să apărăm democrația în Europa”.
Citește și: Maia Sandu: Astăzi am vorbit la Summit despre cum și când vom adera la UE. Nu mai vorbim despre dacă
Antonio Costa a subliniat că UE a demonstrat că este un partener de încredere, previzibil pentru R. Moldova, un partener care se află alături și în timpuri bune, și în provocări.
„Vom rămâne aceiași pentru a consolida securitatea și reziliența RM, pentru că acestea sunt aspectele cheie ale sprijinului nostru. Credem că aceste alegeri ale RM trebuie să aparțină cetățenilor, și nu celor care încearcă să manipuleze, să submineze regulile democratice. Cu toții împărtășim același scop: să construim o Europă liberă, sigură și pașnică, bazată pe democrație, stat de drept și valori comune.”