Educație

Studii în România: Universitățile își prezintă ofertele în patru orașe din Republica Moldova

Universitățile își prezintă ofertele în patru orașe din Republica Moldova

Tinerii absolvenţi din Republica Moldova care îşi doresc să studieze în România sunt aşteptaţi în aceste zile la târgul destinat ofertelor educaţionale ale universităţilor. Evenimentul va avea loc în perioada 03 - 06 iulie în patru oraşe din ţară: Chişinău, Ungheni, Bălţi şi Căuşeni. La ediţia din acest an participă reprezentanţi din 16 centre universitare din cele mai mari oraşe din România.

SORINA GOLOVATIUC, jurnalist TVR Moldova: Târgul este dedicat absolvenţilor de gimnazii şi licee. Ei pot afla informaţii despre condiţiile de admitere la universităţi direct de la reprezentanţii instituţiilor de învăţământ, cât şi de la tinerii din Republica Moldova care învaţă deja peste Prut. Sute de absolvenţi au trecut astăzi pe la Târgul Universităţilor din România, organizat în Grădina Publică "Ştefan cel Mare" din Chişinău. Domeniile de interes sunt IT, inginerie, medicină şi drept. „Mă gândesc la profilul de filologie, Facultatea de Litere, traducere şi interpretare... Presupun că la Iaşi pentru că este mai aproape şi îmi place cultural. Este foarte bine dezvoltat.” „Îmi place oraşul Iaşi, totodată pentru Bucureşti aş opta. Am venit şi aici la universitatea din Constanţa, să văd. Facultatea vreau ceva legat de fizică, matematică, informatică.” Laura este absolventă de liceu şi îşi doreşte să-şi continue studiile la una dintre universităţile din Braşov sau Cluj.

LAURA IOANA STANCIU, absolventă liceu: Aş vrea să plec la Braşov sau la Cluj. La Braşov am rude. O parte din familia mea locuieşte acolo de mai mulţi ani. Aş vrea să fac inginerie aero-spaţială la Braşov. La Cluj, la Universitatea Tehnică este ingineria civilă, ceea ce mi se pare foarte fain şi ar fi un profil destul de interesant pentru mine. În cadrul târgului sunt prezentate programele de studiu, ofertele educaționale, perioadele de admitere și alte informații relevante pentru tineri.

VANESA LOZAN, studentă, Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava: Eu vreau să spun, după exemplul meu, de ce am ales această universitate. Este o universitate nouă, cu un campus foarte frumos, renovat, laboratoare noi, profesori diverşi, care au studii în domeniu şi predau foarte bine. Este o universitate de calitate, o universitate inovativă. Sloganul nostru este "creează, visează şi inovează".

CRISTIAN ODOLEANU, student, Universitatea din Petroşani: Noi oferim o bursa de basarabean valabila în toată România, de 925 ron. Însăși la noi la universitate ai oportunitatea de a obține și o bursa de merit care se cumulează și în total poți obține in jur de 1800 ron pe luna, ceea ce oferă si acoperă foarte multe cheltuieli pe care un student ar putea sa le aibă.

MIHAELA IRIMIA, secretar şef, Universitatea Ovidius din Constanţa: Avem peste o sută de locuri în oferta educaţională la studii universitare de licenţă, 20 de locuri la fără taxă, dintre care zece cu bursă la studii universitare de masterat. Aşa cum am spus avem şi locuri pentru an pregătitor, cu bursă. Potrivit Federaţiei Tinerilor Basarabeni, peste 25% dintre absolvenţii din Republica Moldova aleg să-şi continue studiile în România. Cele mai apreciate universităţi sunt cele din Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj.

PAULA BODLEV, preşedinte, Federaţia Tinerilor Basarabeni: România este atractivă pentru studiile universitare pentru românii de pretutindeni, în speţă basarabeni datorită facilităţilor cu privire la cazare. În multe din universităţile din România se oferă gratuitate la cazare sau o reducere semnificativă. De asemenea, bursele sunt extrem de importante. Târgul Universităților din România este la cea de-a XIV-a ediție şi este organizat de Federația Tinerilor Basarabeni din România. REPORTER: SORINA GOLOVATIUC Imagine: Mihai Lisnic

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor