41 de militari ai Armatei Naţionale pleacă într-o nouă operaţiune de menţinere a păcii din Kosovo. Misiunea va dura şase luni. Cu această ocazie, la o tabără militară din Chişinău a fost organizat un eveniment solemn, la care au participat oficialI şi rudele militarilor.
Este cea de-a 22 misiune KFOR în Kosovo a militarilor basarabeni. De această dată, în operaţiunea de menţinere a păcii vor fi implicaţi 33 de militari, specializaţi în securitate şi patrulare, precum şi şapte genişti. Pavel Soman este detaşat pentru a patra oară.
PAVEL SOMAN, sergent clasa a III-a: „Tot am executat misiuni pacificare tot în regiunea Kosovo. Plec la funcţia de conducător auto. Fiecare dată este ceva nou. Oameni noi. Diferite colaborări noi. Sper să aducem toate cunoştinţele la noi şi să le implementăm cu camarazii noştri. ”
Mulţi militari sunt la prima lor exprienţă într-o misiune de menţinere a păcii.
„Mă simt foarte mândru că am optat pentru această oportunitate. Am aşteptări foarte bune, deoarece este o misiune internaţională, unde voi căpăta foarte multe cunoştinţe.”
Printre cei detaşaţi în Kosovo sunt şi două femei. Cristina Dulguruc, care merge pentru prima dată într-o asemenea misiune internaţională, spune că cea mai grea încercare va fi dorul pentru copilul ei de cinci ani.
CRISTINA DULGURUC, locotenent major:
- Nu e posbil fără să văd această feţişoară. O să vorbim zilnic.
- Cu cine va rămâne? în grija cui?
- Cu bunica sigur.”
Cel de-al 22-lea contigent al Armatei Naţionale care va merge în operaţiunea KFOR din Kosovo este condus de căpitanul Radu Ţurcanu.
RADU ŢURCANU, căpitan: „Aşteptările sunt de a câştiga experienţă, de a face legături cu celelalte naţiuni şi de a întări interoperabilitatea cu celelalte naţiuni. Misiunile puse în faţa noastră sunt executarea patrulărilor, paza obiectivelor de importanţă majoră, controlul mulţimii, cercetarea de genişti, identificarea explozivelor.”
„Emoţiile sunt foarte mari. O să ducem dorul foarte tare. Le dorim în primul rând să aibă o misiune foarte reuşită. Să fie sănătoşi şi îi aşteptăm cu mare drag să fie cât mai curând acasă. Să reprezinte RM cu mândrie”.
În Kosovo, militarii vor fi dislocaţi într-o unitate italiană. Ambasadorul Italiei în Republica Moldova şi ministrul Apărării le-au dorit succes.
EXCELENŢA SA LORENZO TOMASSONI: „Experienţa dobândită în cadrul KFOR a permis Moldovei să participe cu succes la misiunile ONU şi UE, să se prezinte în faţa lumii ca o ţară tot mai dornică şi capabilă să-şi joace rolul cu onoare.”
ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: „Armata naţională participă pe parcurs de 10 ani şi jumătate în această misiune. Contigentul este format din pluton de infanterie şi grupă de genişti. Participarea militarilor Armatei Naţionale în miisuni de menţinere a păcii demonstrează nivelul de pregătire profesională, interoperabilitate şi nivelul de profesionalism.”
Primul contigent de militari basarabeni a plecat în Kosovo în martie 2014.