Reprezentantul Tiraspolului în Comisia Unificată de Control, Oleg Beleakov, califică drept „foarte periculoase” declarațiile oficialilor moldoveni conform cărora oferirea de gaze malului stâng al Nistrului este posibilă doar cu condiția retragerii trupelor ruse din regiunea separatistă pro-rusă.
„Cred că astfel de declarații sunt impulsive și nu ar trebui să afecteze activitatea operațiunii de menținere a păcii. Orice astfel de confruntări cauzează îngrijorare rezonabilă. La urma urmei, ce înseamnă pentru noi să rămânem fără protecția forțelor de menținere a păcii?”, a întrebat el.
Oleg Beleakov a mai spus că o eventuală retragere a trupelor ruse ar putea duce la revenirea la stadiul de conflict dintre cele două maluri ale Nistrului.
„Dacă nu există forțe de menținere a păcii, cine poate opri conflictul? Aceasta este o procedură destul de complicată. Înainte de a declara ceva, trebuie să înțelegem ce se întâmplă în procesul de pacificare”, a afirmat el.
Comunitatea internațională este pregătită să ofere gaz pentru a pune capăt crizei energetice din regiunea transnistreană, dar o soluție de durată depinde de retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului, a spus premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, în cadrul unui interviu pentru AFP.
Potrivit Asociației „Promo-LEX”, Misiunea de Pacificare din Republica Moldova nu corespunde criteriilor misiunilor de pacificare agreate la nivel internațional. Misiunea este compusă din forțele beligerante, impusă de Federația Rusă, parte a conflictului din 1992.
Totodată, contrar voinței autorităților constituționale ale Republicii Moldova, Federația Rusă își menține ilegal pe teritoriul Republicii Moldova trupele.
Mai mult, acestea desfășoară constant exerciții militare, implicând și structurile paramilitare din stânga Nistrului, fiind pusă în pericol viața și securitatea persoanelor. Astfel, a priori, nu putem vorbi despre caracterul imparțial al acestei misiuni de pacificare.