Extern

Macron și Stoltenberg cer decizii pentru unitatea continentului european: A sosit momentul ca Suedia să participe la summitul de la Vilnius ca aliat NATO

post-img
Macron și Stoltenberg cer decizii pentru unitatea continentului european

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri, la Paris, că a convocat o reuniune a înalților oficiali din Turcia, Suedia și Finlanda pentru 6 iulie cu scopul de a definitiva aderarea Suediei la Alianței, în vreme ce președintele francez Emmanuel Macron a cerut decizii care vor asigura unitatea continentului european.

“A sosit momentul … să permitem Suediei să participe la summitul de la Vilnius ca aliat”, a declarat Macron într-o declarație comună cu Stoltenberg, înainte de o întâlnire cu înaltul oficial aliat. “Acum, mai mult ca oricând este momentul să luăm decizii care vor asigura unitatea și stabilitatea continentului”, a insistat el.

“A sosit momentul să întâmpinăm Suedia ca membru cu drepturi depline al NATO“, a declarat și Stoltenberg reporterilor.

Miniștrii de externe, șefii serviciilor de informații și consilierii de securitate din Turcia, Suedia și Finlanda, care au aderat la NATO în aprilie, vor lua parte la discuțiile de la Bruxelles.

Înainte de întâlnirea de miercuri cu Stoltenberg, președintele francez Emmanuel Macron a făcut din nou apel la Turcia și Ungaria să aprobe rapid aderarea Suediei la NATO.

Alianța militară occidentală vrea să depășească obiecțiile Turciei și Ungariei față de aderarea Suediei la alianța militară.

Parlamentarii ungari au declarat că un vot mult amânat în parlament privind ratificarea candidaturii Suediei la aderarea la NATO nu va avea loc până la sesiunea legislativă din toamnă. Acest lucru ar însemna aproape sigur că nu va primi undă verde la timp pentru un summit important din 11-12 iulie, relatează Euronews.

Suedia a depus cererea de aderare la NATO anul trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina, pe fondul îngrijorării generalizate în Europa că președintele Vladimir Putin ar putea extinde războiul. Țara nordică și-a schimbat legile antiteroriste și a ridicat embargoul asupra armelor impuse Turciei pentru a-și satisface cererile.

Dar președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat într-o declarație postată pe contul său de socializare că a vorbit cu cancelarul german Olaf Scholz mai devreme miercuri la telefon și și-a exprimat din nou îngrijorarea cu privire la aderarea Suediei la NATO.

“Președintele Erdogan a declarat că, în timp ce se fac pași în direcția corectă, în special schimbarea legislației antiteroriste din Suedia, susținătorii PKK/PYD/YPG din Suedia continuă să organizeze în mod liber demonstrații care laudă terorismul, să recruteze oameni și să furnizeze resurse financiare organizațiilor teroriste și că această situație este inacceptabilă pentru Turcia.”

Guvernul turc acuză Suedia că este prea indulgentă față de grupurile despre care Ankara spune că reprezintă o amenințare la adresa securității, inclusiv față de grupurile militante kurde și față de persoanele asociate cu o tentativă de lovitură de stat din 2016.

Convocarea reuniunii pre-summit din 6 iulie reprezentase un ultim efort al lui Stoltenberg de a aduce țara nordică în rândurile NATO la summit. Acesta ar fi un moment extrem de simbolic și un alt indiciu al modului în care războiul Rusiei din Ucraina determină țările să se alăture alianței occidentale.â

NATO are nevoie de aprobarea unanimă a tuturor membrilor pentru a se extinde.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter