Sci-Tech

Ce alimente sunt benefice și care trebuie evitate în caz de răceală și gripă

post-img
produse alimentare, alimente
Sursa foto: CANVA

Toamna sistemul nostru de apărare este mai solicitat, auzim în jurul nostru din ce în ce mai multe strănuturi și evitarea răcelii este uneori dificilă. Este important de știut că o alimentație corectă are un mare impact asupra rezistentei organismului și a recupararii acestuia după o răceală, gripă sau viroză.

Când răcim, înainte de orice, este esențial consumul de lichide: apă, ceai de plante, sucuri de fructe și legume cu toată pulpa adăugată, proaspăt stoarse. În acest fel, toxinele care au cauzat apariția simptomelor pot fi îndepărtate mai repede, transmite TVR Info.

În același timp, cafeaua și ceaiul negru ar fi de evitat pentru că au efect diuretic și deshidratează organismul, concentrând astfel toxinele.

Însă putem lua în calcul câteva alimente benefice pentru a fi consumate într-o astfel de perioadă: broccoli este o legumă cruciferă și include în compoziția sa un complex de nutrienți cu potențial efect antioxidant, antiinflamator și detoxifiant, fiind astfel un aliment imunostimulator și un adevărat agent anticancerigen, recomandă specialiștii.

De asemenea, alimentele fermentate, bogate în probiotice, în special chefirul, stimulează sistemul imunitar afectat de răceală. Probioticele sunt considerate acum elemente benefice sănătății umane, datorită faptului că echilibrează balanța dintre bacteriile ”bune„ și cele care produc boli la nivelului sistemului nostru digestiv.

Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne. Atuurile peștelui sunt proteinele de calitate și grăsimile cu valoare biologică ridicată, renumiții acizi grași omega 3, capabili mențină sistemul imunitar optim funcțional.

Morcovul și dovleacul sunt cele mai importante surse alimentare de beta-caroten. Efectul acestui nutrient asupra sănătății a fost studiat clinic, organismul poate beneficia de protecție împotriva radicalilor liberi.

Dintre condimente, ghimbirul, turmericul, oregano, usturoiul, dar și ceaiul verde sunt plante cu important rol imunostimulator.

Sunt și câteva alimente de evitat: laptele și produsele lactate, în general trebuie evitate pe perioada răcelii. Există studii clinice care arată că anumite componente ale laptelui determină eliberarea de histamine în organism, substanță care contribuie la agravarea congestiei nazale.

De asemenea dulciurile și produsele zaharoase trebuie eliminate din dietă pe perioada răcelii.

Așadar, dieta trebuie să fie echilibrată, iar dacă medicul consideră necesar, doar atunci poate recomandă anumite suplimente de vitamine și minerale.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter