Actualitate

Maia Sandu la comemorarea a 75 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste: Noi nu am ales să fim deportați, nu am ales să fim înfometați, uciși, trimiși la război

post-img
Maia Sandu

La comemorarea a 75 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a transmis un mesaj.

„Azi comemorăm cea mai mare operațiune de deportare de pe meleagul nostru. Acum 75 de ani, în noaptea din 5 spre 6 iulie, copii mici, care încă nici nu știau a vorbi, femei însărcinate, dar și cei mai cumsecade membri pe care se țineau comunitățile noastre au fost numiți „dușmani ai poporului” și deportați de către regimul stalinist, în cadrul operațiunii „SUD” (IUG). 

Peste 35 de mii de oameni au fost ridicați noaptea din casele lor și trimiși la mii de kilometri depărtare. În baza unor liste. Atât valora viața pentru un regim totalitar - un nume pe o listă. 

Noi nu am ales să fim deportați. Nimeni nu ne-a întrebat. Nu am ales să fim înfometați, uciși, trimiși la război. Neamul nostru a sângerat în timp ce alții ne decideau soarta. Și chiar dacă nu putem schimba trecutul, avem datoria să-l cunoaștem. Să nu uităm niciodată ororile lui și să ne asigurăm că niciodată țara noastră nu va mai trece printr-o asemenea teroare. Pacea și libertatea de a ne trăi liniștit viața în casele noastre - este obiectivul nostru cel mai de preț, dar și datoria care trebuie să ne lege pe toți. Noi alegem pacea pentru toți copiii Moldovei”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Amintim că astăzi se împlinesc 75 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia.

Operaţiunea IUG a început în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, la ora 2:00 dimineaţă şi a durat până la ora 20:00, seara zilei de 7 iulie. Sovieticii au deportat 11 293 de familii – 35 796 persoane, dintre care 9 864 bărbaţi, 14 033 femei şi 11 889 copii. 7 620 de familii au fost considerate „chiaburi”, iar celelalte acuzate de „colaborare cu fasciştii”, de „apartenenţă la partidele burgheze româneşti sau la secte religioase ilegale”.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter