Extern

Rubla rusească, la cel mai slab nivel din martie 2022 după revolta Wagner din weekend

post-img
Rubla rusească

Rubla rusească a deschis luni dimineață la un minim al ultimelor aproape 15 luni față de dolar, în primele tranzacții de dimineață, după revolta Wagner din weekend, transmite Reuters, citată de The Guardian.

La ora 04:15 GMT, rubla era cu 2,1% mai slabă față de dolar, la 86,50, după ce anterior a atins 87,2300, cel mai slab punct de la sfârșitul lunii martie 2022, scrie G4Media.

Pierduse 2,2%, ajungând la 94,37 față de euro, și pierduse 2,1% față de yuan, la 11,95.

„În condițiile în care rubla nu s-a tranzacționat în weekend, băncile rusești ofereau rate de schimb cu mult peste rata oficială, dincolo de 90 pentru un dolar. Sesiunea completă de tranzacționare de luni începe la ora 07:00 GMT. Investitorii la nivel global au urmărit efectele de răsunet ale revoltei abandonate, unii dintre ei așteptându-se la o mișcare către refugii sigure, cum ar fi obligațiunile guvernamentale americane și dolarul. Țițeiul Brent, un punct de referință global pentru principalul export al Rusiei, a crescut cu 0,2%, la 74,03 dolari pe baril”, mai notează Reuters.

Prigojin a reproşat conducerii militare ruse incompetenţa ce a condus la eşecurile de pe front şi la uciderea unui mare număr de soldaţi ruşi în Ucraina şi a pornit vineri noaptea un „Marş al Dreptăţii” către Moscova. După ce a ocupat cartierul general al comandamentului de sud al armatei ruse la Rostov pe Don, care este centrul de coordonare al operaţiunilor armatei ruse în Ucraina, Prigojin a înaintat cu combatanţii săi către Moscova, a trecut prin regiunea Voronej şi a ajuns până în regiunea Lipeţk, la circa 400 de kilometri de Moscova.

În cele din urmă, după o mediere a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, Prigojin le-a ordonat combatanţilor Wagner să revină la bazele lor temporare din Ucraina, motivând că nu doreşte vărsare de sânge rusesc.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter