Actualitate

MAE consideră ”neîntemeiată” decizia Rusiei de a declara persona non grata un membru al Ambasadei României la Moscova

post-img
MAE

Ministrul Afacerilor Externe de la București califică drept ”neîntemeiată” decizia Rusiei de a declara drept persona non grata un membru al Ambasadei României la Moscova.

”Această decizie a părții ruse, neîntemeiată în raport cu prevederile Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice, survine ca răspuns la măsurile adoptate de către autoritățile române la 24 mai 2024, privind declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat al Ambasadei Federației Ruse la București”, precizează MAE în precizări de presă remise de CaleaEuropeană.ro.

Amintim că Ministerul de Externe a decis spre finalul lunii mai să declare un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse drept persona non grata pe teritoriul României.

Decizia venea după ce autorităţile române au constatat că acesta ar fi desfăşurat activităţi care contravin prevederilor Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice.

Amintim că DIICOT  a reușit în luna mai să aresteze preventiv un cetăţean român sub acuzația de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de la Bucureşti imagini cu obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate lângă Tulcea, dar şi imagini cu un convoi militar care se deplasa spre Ucraina.

Conștientă de pericolul acestor activități maligne ale Rusiei, ministrul Luminița Odobescu și omologi din alte șapte țări membre UE au solicitat Uniunii să limiteze circulația diplomaților ruși în interiorul blocului european.

De altfel, Uniunea Europeană a impus sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei ca urmare a războiului ilegal și neprovocat declanșat de Kremlin împotriva Ucrainei care se adaugă măsurilor impuse deja Moscovei încă din 2014, după ce aceasta din urmă a anexat ilegal Peninsula ucraineană Crimeea.

Pe lângă aceste sancțiuni, UE și țările membre, printre care și România, și-au arătat sprijinul față de Kiev și prin expulzarea mai multor diplomați ruși de pe teritoriul lor.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter