Cultură

Zeci de Cămăși cu Altiţă, bogăţii culturale românești pot fi admirate in aceste zile la Muzeul Național de Istorie din Chișinău

Zeci de Cămăși cu Altiţă, bogăţii culturale românești pot fi admirate in aceste zile la Muzeul Național de Istorie din Chișinău

Zeci de Cămăși cu Altiţă, bogăţii culturale ale sudului românesc, pot fi admirate la Muzeul Național de Istorie din Chișinău. Expoziția este organizată de Institutul Cultural Românesc "Mihai Eminescu" si a fost deschisă în ajunul Zilei Naționale a IEI și a Portului Popular.

Expoziția prezintă particularitățile cămășii cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și sudul Moldovei și cuprinde 71 de piese inedite, din a doua jumătate a sec.XX,  din colecția doamnei Marghiolița Constantinescu Rogojan. Iile sunt în patrimoniul Muzeului Național al Satului "Dimitrie Gusti" din București.

CRISTINA LIBERIS muzeograf, Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" din București: " Sunt zece costume complete. Este cămașa, este fota, betele și marama și 30 de cămăși.  Toate iile cusute de țărăncile românce toate sunt frumoase dar le-am ales pe cele mai reprezentative pentru a ilustra acest lucru.  

Exponatele sunt unicat și sunt considerate avevărate bijuterii de identitate culturală românești. Piesele sunt cusute cu paiete, mărgele, în fir de aur și argint.



EUGEN SAVA director, Muzeul Național de Istorie a Moldovei:  Este o expoziție de un interes și o valoare artistică extraordinară și de o importanță nu doar națională dar și internațională.

MONICA BABUC director, ICR "Mihai Eminescu" la Chișinău: Este cumva o pledoarie pentru arta noastră populară, pentru femeile romance care au știut să creeze niște piese vestimentare care datorită frumuseții lor au devenit din 2022 parte a listei reprezentative UNESCO a patrimoniului cultural imaterial.  

Expoziția va fi deschisa până pe 31 iulie. Pe 24 iunie, în Republica Moldova este marcată Ziua Națională a IEI, iar din 2015, în ultima duminică a lunii iunie, se sărbătorește ziua Portului Popular.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter