Economic

După o perioadă îndelungată de scăderi semnificative, ANRE atestă o tendință de revenire a cotațiilor Platts la bursele internaționale

post-img
ANRE

După o perioadă de 10 săptămâni consecutive în care prețurile la carburanți au fost în declin, piața din Republica Moldova ar putea înregistra o schimbare. Această scădere a fost generată de cotațiile Platts în descreștere și de aprecierea monedei naționale față de dolarul SUA. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă o ușoară revenire a cotațiilor Platts, precum și o creștere a cursului de schimb leu/dolar. Analizând aceste evoluții, ANRE anunță că acest context ar putea conduce la o recuperare a prețurilor în perioada următoare.

ZFR

Prin urmare, după o scădere cumulativă la benzina COR 95 de 3,04 lei/litru și la motorina standard de 2,91 lei/litru, săptămâna curentă prețul la benzină a recuperat 11 bani, în timp ce motorina rămâne a fi comercializată încă la cel mai mic preț din ultimele 16 luni. 

Astfel, pentru următoarele trei zile, 21.09.2024-23.09.2024, ANRE a stabilit prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la nivelul de:

- 22,36 lei/litru - pentru benzina COR 95 (+ 07 bani);

- 19,06 lei/litru - pentru motorina standard (0 bani).

 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter