Covid-19

Un nou studiu a dezvăluit speciile probabil implicate în declanşarea pandemiei de COVID-19. Virusul SARS-CoV-2, prezent în piața din Wuhan

post-img
imagine simbol

Cercetătorii dintr-o echipă internaţională au dezvăluit speciile de animale care au servit cel mai probabil drept gazde intermediare pentru virusul responsabil de declanşarea pandemiei de COVID-19, potrivit unui studiu, informează DPA, potrivit Agerpres.

ZFR

Noul studiu se adaugă la dovezile tot mai numeroase potrivit cărora pandemia de COVID-19 a fost declanşată de introducerea de animale infectate în Piaţa de fructe de mare Huanan din oraşul chinez Wuhan în noiembrie 2019.

Deşi nu au fost prelevate eşantioane de la animalele vândute în piaţă în momentul izbucnirii focarului, iar piaţa a fost rapid închisă şi dezinfectată, investigatorii de la Centrul chinez pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC) au prelevat eşantioane de pe podele, pereţi şi alte suprafeţe.

O nouă analiză a acestui set de date, care numără mai mult de 800 de probe, a arătat că virusul SARS-CoV-2 era prezent „în apropierea şi în interiorul unui stand pentru animale sălbatice„.

Probele pozitive care au atestat prezenţa virusului conţineau, de asemenea, ADN de la animale precum câinii-enot şi pisicile-civetă. Câinele-enot s-a dovedit a fi animalul cu cea mai mare abundenţă genetică în probele examinate.

„Sunt aceleaşi tipuri de animale despre care ştim deja că au facilitat trecerea coronavirusului iniţial SARS la oameni în 2002„, a declarat unul dintre coautorii studiului, Michael Worobey, cercetător la Universitatea din Arizona.

ZFR

Acesta este cel mai riscant lucru pe care îl putem face – să luăm animale sălbatice care sunt pline de virusuri şi apoi să ne jucăm cu focul aducându-le în contact cu oamenii care trăiesc în centrul marilor oraşe„, a adăugat el.

O altă coautoare a studiului, Florence Débarre de la Centrul Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică din Franţa, a subliniat că „nu putem avea o dovadă directă că animalele au fost infectate„, din cauza faptului că piaţa a fost evacuată înainte de sosirea echipelor de la CDC.

„Am văzut ‘fantomele’ ADN şi ARN ale acestor animale în probele de mediu, iar unele dintre ele există şi în probele recoltate de pe tarabele unde a fost găsit SARS-CoV-2. Acest lucru este ceea ce ne-am aştepta într-un scenariu în care au existat animale infectate în piaţă”, a adăugat cercetătoarea franceză.

„Acest studiu adaugă un alt strat la acumularea de dovezi care indică acelaşi scenariu: animalele infectate au fost introduse în piaţă la jumătatea sau la sfârşitul lunii noiembrie 2019, ceea ce a declanşat pandemia”, a declarat un alt coautor al cercetării, Kristian Andersen, cercetător la institutul Scripps Research din La Jolla, California.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter