Cultură

Festivalul de film Debut, deschis și pentru tineri cineaști din România

post-img
imagine simbol

Organizatorii Festivalului de film Debut de la Chişinău anunţă că în acest an, pentru prima dată, evenimentul dedicat tinerilor cineaşti va avea o colaborare moldo-română. La Festival sunt invitaţi să-şi prezinte filmele şi tineri de peste Prut. Evenimentul este preconizat să de desfăşoare pe 8, 9 și 10 noiembrie la Chişinău. Dosarele pentru înregistrare vor fi depuse până în data de 20 octombrie.

ZFR

Preşedintele Uniunii Cineaştilor din Moldova, Virgiliu Mărgineanu, a declarat că acest festival, care de mai mulţi ani a reuşit să se afirme ca un eveniment important în aria proiectelor culturale, în special a proiectelor cinematografice din Republica Moldova, încearcă să încurajeze tinerii să-şi prezinte lucrările pe marele ecran. În acest an, festivalul se extinde şi așteaptă și lucrări ale tinerilor cineaști din România, relatează IPN.

„Am discutat cu Centrul Naţional de Cinematografie să încercăm să extindem festivalul şi să facem, în premieră, o colaborare moldo-românească, în aşa fel încât să aducem lucrări ale tinerilor din România. În acest sens avem o iniţiere cu Universitatea Teatrală și Cinematografică din România”, a precizat Virgiliu Mărgineanu.

Preşedintele Festivalului de Film Debut, Vlad Druc, a declarat că avut discuţii cu colegii săi din România. „Bogdan Mustaţă, de la Departamentul Film, Regie a UTCR, are şi el o clasă şi vrem sa aducem ultimele lucrări de licenţă, cele mai bune, nu toate, şi să facem un fel de competiţie-comparaţie cu ale studenţilor noştri. Lucrul acesta este necesar fiindcă noi atât de mult timp am fost înstrăinaţi. În anii 90, când s-au rupt gardurile, noi, de la Moldova Film, am participat pentru prima dată la Festivalul de la Costineşti, unde am venit cu filmele noastre basarabene. A avut un impact extraordinar, poate şi din sentimentul de frăţie”, a menţionat regizorul.


Festivalul de film Debut este un festival-concurs, care va fi jurizat şi în care vor fi oferite premii, printre care Premiul pentru cel mai bun documentar, Premiul-regie sau Premiul pentru scenariu. Scopul general al proiectului este să ofere o platformă pentru tinerii cineaşti să-și facă cunoscute creaţiile cinematografice realizate.

Evenimentul este organizat de Uniunea Cineaştilor din Moldova, Ministerul Culturii, Centrul Naţional de Cinematografie, în parteneriat cu AMTAP.

Evenimentul va fi organizat la Centrul cultural Odeon. Intrarea va fi liberă.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter