Actualitate

ADEPT: Extinderea numărului de secții de votare peste hotare reprezintă un răspuns direct la creșterea constantă a implicării diasporei

post-img
Analiză ADEPT

În contextul alegerilor prezidențiale și referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” a publicat o notă analitică privind evoluția votului cetățenilor Republicii Moldova aflați în străinătate. Analiza scoate în evidență extinderea oportunităților de vot pentru diaspora moldovenească, prin deschiderea a 209 secții de votare (preliminar) și introducerea, pentru prima dată, a votului prin corespondență în șase țări.

ZFR

Studiul subliniază că extinderea numărului de secții de votare reprezintă un răspuns direct la creșterea constantă a implicării diasporei în procesele electorale ale țării. Comparativ cu alegerile parlamentare din 2021, numărul secțiilor de votare în străinătate va crește cu 59, acoperind mai bine regiunile unde cetățenii moldoveni locuiesc sau muncesc în număr semnificativ. Lărgirea posibilității diasporei de a participa prin vot la treburile publice este recunoașterea faptului că „Diaspora moldovenească are un rol vital în deciziile politice naționale”.  

Un element cheie al acestui scrutin este introducerea votului prin corespondență ca metodă alternativă de vot pentru cetățenii aflați în șase țări. Legea nr. 109 din 2024 prevede că cetățenii moldoveni din SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda vor putea vota prin corespondență, utilizând servicii poștale sau de curierat. „Această măsură vine în sprijinul cetățenilor care nu pot ajunge la secțiile de votare, asigurându-le dreptul de vot într-un mod sigur și accesibil”, subliniază autorii analizei. 

Analiza ADEPT abordează provocările întâmpinate în deschiderea secțiilor de votare în anumite țări, în special numărul acestora în diferite state. De exemplu, numărul cetățenilor moldoveni din Federația Rusă a scăzut drastic în ultimii 10 ani, ajungând de la aproximativ 600 mii la 77 mii. De aceea, este important de subliniat că „Distribuirea secțiilor de votare este decisă pe baza unor criterii clare, inclusiv datele statistice și înregistrările prealabile, asigurând astfel o alocare eficientă și corectă a resurselor”, se arată în raport.

Un alt aspect important este legat de distribuția secțiilor în funcție de numărul de alegători. 

„De exemplu, numărul mediu de alegători la alegerile prezidențiale din anul 2020, într-o secție de votare din Marea Britanie a fost de aproximativ 2,400, în timp ce în Rusia – de doar aproximativ 300”, se spune în analiză.

ZFR

Astfel,  state precum Marea Britanie, Franța, Germania și Italia vor beneficia de mai multe secții de votare, datorită numărului mare de cetățeni moldoveni aflați în aceste țări. Numărul mediu de votanți pe secție este un indicator esențial, fiind necesar să se evite supraîncărcarea secțiilor din anumite țări și subutilizarea celor din altele.

ADEPT subliniază că toate aceste măsuri sunt parte dintr-un efort coordonat al autorităților de a asigura participarea corectă și echitabilă a diasporei la alegerile din 2024, având în vedere importanța acestor scrutine. 

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter