Social

IGSU a început o campanie de informare a populaţiei cu privire la riscurile expunerii la dioxidul de carbon emanat de strugurii în fermentație

IGSU a început o campanie de informare a populaţiei cu privire la riscurile expunerii la dioxidul de carbon emanat de strugurii în fermentație

Fierbe mustul prin butoaie iar beciurile in care este depozitat pot fi locuri extrem de periculoase. De vină este bioxidul de carbon emanat în timpul fermentaţiei. Gazul este extrem de periculos în spaţii închise și a făcut deja victime. Pentru a preveni tragediile, Inspectoratul General Pentru Situaţii de Urgenţă a început o campanie de informare a populaţiei.

ZFR

Salvatorii merg prin gospodării şi atenţionează localnicii despre măsurile care trebuie luate pentru a evita tragediile. Mulți susțin că ştiu cum să evite pericolul şi au soluţii tradiţionale de prevenire a intoxicaţiei cu bioxid de carbon.

Dioxidul de carbon emanat în procesul de fermentare este un gaz fără miros şi culoare, iar inhalarea acestuia poate fi mortală. Beciurile şi alte locuri în care se păstrază vinul trebuie să fie foarte bine aerisite.

GABRIELA RUDICO, şef Secţie, IGSU: „Primul ajutor este - evacuarea persoanei din mediul toxic la aer curat. Asigurarea unei oxigenări al acestuia. Sunaţi la 112 pentru solicitarea de urgenţă a asistenţei medicale. Datele statistice din ultimii cinci ani prezintă o descreştere a cazurilor de intoxicaţie. Ultimul deces a fost înregistrat în 2019. Cu părere de rău, anul acesta au fost înregistrate alte două cazuri de decese”.

La sfîrsitul saptaminii trecute, în Sadova, fostul primar și soția acestuia au murit asfixiați cu dioxid de carbon emanat de mustul fermentat în beciul casei. Campania de prevenire a unor tragedii similare se va desfăşura în toată Republica Moldova în perioadă de producere a vinului.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter