Economic

37 de grupuri de acțiune locală au primit finanțare prin Programul LEADER

post-img
imagine simbol

Un număr de 37 de grupuri de acțiune locală (GAL) au primit finanțare în cadrul primei ediții a Programului național LEADER pentru perioada 2022-2023. Rezultatele au fost prezentate astăzi de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

ZFR

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare /MAIA/, în perioada 2022-2023, acest program a susținut 37 de GAL-uri cu o finanțare de aproximativ 173,6 milioane de lei din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, relatează Moldpres.

Banii au fost utilizați pentru implementarea a două măsuri de sprijin: una ține de dezvoltarea și funcționalitatea grupurilor de acțiune locală și a doua – de implementarea strategiei de dezvoltare a localităților. „20 la sută din sursele alocate au fost pentru dezvoltarea și funcționalitatea GAL, iar 80% sau peste 50 de mln de lei au fost alocate pentru dezvoltarea proiectelor”, a explicat directorul adjunct al AIPA, Diana Coșalîc.

Ca rezultat, grupurile de acțiune locală au dezvoltat și implementat 893 de proiecte, cu o valoare totală a subvențiilor de 138,4 milioane de lei, relevă datele MAIA. Pentru sectorul public au fost dezvoltate 387 de proiecte care vizează dezvoltarea infrastructurii la scară mică și crearea serviciilor publice. Pentru sectorul antreprenorial au fost dezvoltate 365 de proiecte. Majoritatea companiilor beneficiare au investit în achiziționarea de echipamente, utilaje, panouri fotovoltaice, activități de turism și non-agricole. Totodată, sectorul civic, care a fost în premieră eligibil subvenționării, a dezvoltat 141 de proiecte investiționale.

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul al Agriculturii și Industriei Alimentare, a declarat că Programul LEADER este unul de succes pentru Republica Moldova și acesta ia amploare.

În Republica Moldova, 51 de GAL-uri cu statut juridic acoperă în prezent 478 de unități administrativ-teritoriale și 783 de sate, având o populație totală de aproximativ 1,14 milioane de oameni, reprezentând peste 56% din teritoriul R. Moldova.

Programul LEADER a fost lansat în Republica Moldova în anul 2022, având scopul de a contribui la dezvoltarea eficientă și de lungă durată a zonelor rurale din țara noastră. Programul permite Grupurilor de Acțiune Locală din toată țara să acceseze până la 5% din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Astfel, Republica Moldova a devenit prima și, deocamdată, singura țară din spațiul extra-comunitar care implementează abordarea LEADER ca instrument de politică publică pentru dezvoltarea rurală.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter