Recomandări

Expertul în Securitate şi Politici Publice, Andrei Curăraru: „Noi depindem la moment doar de scutul ucrainean și de situația de pe front”

post-img
Expertul în Securitate şi Politici Publice, Andrei Curăraru: „Noi depindem la moment doar de scutul ucrainean și de situația de pe front”

„Noi depindem la moment doar de scutul ucrainean și de situația de pe front, de situația care urmează după o pace negociată, fiindcă orice război se termină cu o pace,” a declarat expertul în Securitate şi Politici Publice, Andrei Curăraru în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

floare carpet

Invitatul emisiunii, a subliniat că Federația Rusă nu a fost niciodată un partener previzibil pentru Republica Moldova, deoarece mereu a acționat prin șantaj. 

„Noi nu putem să spunem că UE în formatul în care există acuma, ne oferă garanții de securitate. UE ne va ajuta să ne creștem propria capacitate de apărare și securitate, dar asta nu înseamnă nici pe departe că noi putem avea garanții indispensabile sau că ne vor apăra niște aliați. Structurile europene există pentru a preveni astfel de cazuri cum se întâmplă în Ucraina. Acolo unde tu ai o cooperare, o deschidere fie economică, fie politică, dispare necesitatea de război. Federația Rusă nu a fost niciodată pentru R. Moldova un partener previzibil. De fiecare dată când Federația Rusă a vrut ceva de la noi, ne-a șantajat cu ceva: cu exporturile de vin, cu exporturile de produse agricole, mai nou cu importurile energetice, factorul transnistrean care apare de fiecare dată când R. Moldova face pași care nu-i plac Federației Ruse. Noi nu putem să contăm în general pe faptul că Federația Rusă va ține vreodată cont de opinia noastră. Asta vorbește despre caracterul nazist al altui regim,” a menționat Andrei Curărau. 

Editorialistul Alecu Reniţă, deputat în Parlamentul 90 este de părerea că autorititățile de la Chișinău sunt supuse unor „bombardamente informaționale” care au scopul de a păstra o atitudine de neîncredere a societății în autoritățile statului. 

„Noi trebuie să facem o diferență foarte clară dintre modelul de guvernare aici pe interior în R. Moldova, anumite nemulțumiri pe care le au anumiți cetățeni pentru o problemă sau alta, și să înțelegem foarte clar că această guvernare este supusă unui bombardament real, informațional, propagandistic și de altă natură, numai nu militar la moment, și scopul lor este unul foarte clar: prin etichetări să păstreze o atitudine de neîncredere totală față de tot ce înseamnă autoritățile statului respectiv. Pentru noi este vital în acest război hibrid să ne protejăm spațiul informațional. Noi trebuie să conștientizăm că atât timp cât noi nu facem parte dintr-un sistem colectiv de apărare cum este NATO, șansele noastre de a supravețui într-o confruntare tet-a-tet cu Federația Rusă sunt ca și cele din 1992. ”

Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare: 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter