Extern

Experții americani au analizat cele mai rele scenarii în privința centralei de la Zaporojie: Nu există nicio situație care ar duce la consecințe asupra sănătății populației din cauza radiațiilor

post-img
Centrala nucleară Zaporojie

Societatea Nucleară Americană monitorizează continuu declarațiile oficiale, dar și informațiile apărute pe rețelele de socializare privind starea centralei nucleare Zaporojie, din Ucraina, cea mai mare centrală nucleară din Europa și în top 10 din lume. "Experții noștri au luat în calcul cele mai rele scenarii, inclusiv bombardarea și sabotajul deliberat asupra reactoarelor și asupra recipientelor de depozitare a combustibilului uzat. Experții nu pot previziona vreo situație care să aibă drept rezultat o urgență de sănătate pentru populație, declanșată de radiații", a transmis societatea, într-un comunicat de presă, citat de stiriletvr.ro.

Cele 6 reactoare ale centralei nucleare Zaporojie sunt închise de peste 10 luni și nu produc suficientă căldură pentru a declanșa o eliberare de radiații.

Centrala este construită să reziste pericolelor naturale sau celor produse de om.

Clădirile din beton armat protejează miezul reactoarelor și sunt proiectate să țină orice materiale radioactive izolate de mediu.

"În cazul improbabil în care structurile de izolare ar fi compromise, orice posibilă eliberare de material radiologic ar fi limitată la zona din jurul reactoarelor. În acest sens, orice comparație între centrala Zaporojie și Cernobîl sau Fukushima este atât inexactă, cât și improprie", precizează Societatea Nucleară Americană.

Experții americani pledează, la rândul lor, ca inspectorilor Agenției Nucleare Internaționale să li se acorde acces imediat și neobstrucționat la toate zonele centralei ocupate de ruși.

Societatea Nucleară Americană subliniază că Agenția Internațională pentru Energie Atomică este cea mai de încredere sursă de informații la zi în privința situației de la Zaporojie.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter