Extern

Klaus Iohannis anunță că instruirea piloților ucraineni pe avioane F-16 va începe la finalul verii

post-img
Klaus Iohannis

Antrenarea piloţilor ucraineni în România pe aeronave F-16 va începe la sfârșitul acestei veri a afirmat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, subliniind că este important ca acest proiect să fie de durată și de succes, scrie Caleaeuropeană.ro

“Este posibil să se înceapă deja în august, dar nu cred că are multă valoare să spunem acum o dată”, a spus șeful statului, răspunzând la o întrebare în cadrul unor declarații de presă susținute la Bruxelles, unde participă la summitul UE – CELAC.

“Este un proces care pentru noi este important şi este important să se menţină. Noi nu antrenăm piloţi din august până în septembrie, ci începem la sfârşitul acestei veri şi va fi un proiect care va ţine foarte mult. Interesul meu este să avem un proiect bine pregătit, solid, cu instructori foarte performanţi şi să avem aici un proiect de succes pentru Armata Română“, a insistat Iohannis.

România a semnat pe 11 iulie, în marja summitului NATO de la Vilnius, Declarația comună privind formalizarea Coaliției de antrenare a forțelor aeriene ale Ucrainei, în vederea operării aeronavelor F-16. Prin semnarea Declarației comune, România se alătură unui grup important de state aliate format din Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Țărilor de Jos, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Semnarea Declarației comune vine în contextul în care, în ședința din 6 iulie 2023, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat înființarea în România a unei facilități de instruire pentru personalul din Forțele Aeriene Române care operează aeronave F-16, facilitate care, într-o fază ulterioară înființării, va putea fi deschisă participării personalului navigant din statele aliate și partenere NATO (inclusiv Ucraina).

La finalul summitului NATO de la Vilnius președintele Iohannis a declarat aliații trebuie să întărească apărarea aeriană și, prin urmare, s-a luat decizia constituirii în România a unui hub regional de antrenament pentru piloții de avioane F-16, români, aliați și ucraineni.

Într-o declarație prin care a salutat crearea acestei coaliții, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că aceste antrenamente vor permite “o decizie ulterioară de a furniza, de asemenea, avioane F-16” pentru Ucraina: “Antrenamentele încep cât mai curând posibil și, pe baza acestora, se vor lua decizii privind furnizarea de avioane de luptă“.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter