Sci-Tech

Liceenii din R. Moldova, medaliați cu aur la cea mai mare competiție de robotică din lume, au ajuns la Chişinău. Cum arată robotul care le-a adus faima tinerilor basarabeni

video

Liceenii care ne-au dus faima la cea mai mare competiţie de robotică din lume, FIRST Global Challenge, au revenit acasă. Olimpicii au fost întâmpinaţi cu aplauze de colegi, familii şi de autorităţi. După revenirea în Republica Moldova, tinerii ne-au povestit despre munca depusă şi ne-au făcut cunoştinţă cu robotul care a impresionat juriul care le-a oferit două medalii de aur.

Acesta este robotul la care au muncit cei 12 elevi, membri ai echipei de robotică a Republicii Moldova.

CRISTIAN ROMANCIUC, elev, Liceul "George Meniuc" din Chișinău: Robotul nostru este format dintr-un amalgam de mecanisme, proiectat aşa încât să putem obţine cât mai multe puncte posibile şi cât mai multe misiuni prorii, fără ajutorul celorlalţi de pe teren. În partea de jos se află însăşi baza, care aş spune că e cea mai inovativă parte a robotului, pentru prima dată utilizată în cadrul acestei competiţii. Aceasta ne permite să avem turaţie maximă, dar în acelaşi timp să ne deplasăm în orice direcţie posibilă pe teren.

Echipa Republicii Moldova a revenit de la Atena cu două medalii de aur: pentru Inovație în Inginerie şi pentru Alianța Câștigătoare.

VLADIMIR CORDUNEANU, elev, Liceul "Mihai Viteazul" din Chişinău: În alianţa noastră au fost prezente patru echipe, Insulele Cook, Madagascar, China şi noi. În special noi şi China ne focusam foarte mult pe strategie, am creat o strategie care a lucrat foarte eficient. Pe parcursul meciului posibil mai apăreau diferite problemele, ceva nu lucra. Totuşi, noi găseam o soluţie.

SABINA PAVLOV, elev, Liceul "Socrate" din Chișinău: - Noi ambii participăm primul an la FIRST Globale Challenge. Am avut emoţii de mândrie, de entuziasm şi foarte multă adrenalină pe tot parcursul competiţiei.

MIHAI MARANDICI, elev, Liceul "Mihail Kogălniceanu" din Chișinău: - Au fost şi momente în care nu ne reuşea ceea ce doream să obţinem, dar într-un final am obţinut un rezultat remarcabil.

Acasă, echipa olimpică a fost întâmpinată cu aplauze. Un eveniment a fost organizat şi la Guvern.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării: Una dintre sarcinile pe care le-au avut tinerii este să discute cu Ministerul Educaţiei şi să-l convingă că robotica este sport şi că urmează să recunoaştem oficial această activitate în calitate de activitate sporită. Rezultatele lor ne fac încă mai încrezători că lucrul acesta este necesar.

RODICA MIRON, reprezentant, UDAID MOLDOVA: Noi suntem foarte mândri de succesele voastre. Susţinem şi sectorul IT, de start up-uri şi foarte mult ne dorim să vă vedem cu afaceri, ca ideile cu roboţii pe care i-aţi creat să le puneţi în practică.

VERONICA EŞANU, mentor, Echipa de Robotică: Juriul ne cunoaşte şi nu doar juriul, ne cunosc mentorii altor echipe. Ne simţim deosebit de mândri de fiecare dată când de la tribună se menţionează Republica Moldova.

FIRST Global Challenge a avut loc în perioada 26-29 septembrie și a întrunit elevi cu vârste de 15-18 ani din 193 de țări. La ediţiile precedente, echipa naţională de robotică a mai obţinut cinci medalii de aur, una de bronz şi o medalie de argint.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter