Social

Urmările ploilor încă nu au fost înlăturate în Chișinău

Urmările ploilor încă nu au fost înlăturate în Chișinău

La mai bine de două săptămâni de când ciclonul Boris a adus ploi torenţiale şi vânt violent, lăsând prăpăd în urma lui, Primăria Chişinău pare că nu se grăbeşte să înlăture consecinţele intemperiilor. Pe strada Nicole Testemiţanu, apa infiltrată în sol a declanşat o alunecare de teren, iar tot ce s-a făcut până acum oră a fost să se împrejmuiască zona. Pretorii de sector promit, totuşi, că următoarele zile se vor mobiliza şi vor rezolva toate problemele apărute în urma furtunii.

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: Suntem pe strada Nicolae Testemiţanu unde, acum două săptămâni, din cauza şuvoiaelor puternice de apă aduse de o ploaie torenţială, acest zid s-a dărâmat. Până acum, autorităţile încă nu au intervenit. Deşi există riscul ca acest mal de pământ să se prăbuşească, doar a fost împrejmuită zona cu o panglică.

"Este un pericol. Un pericol mare da. Dacă va mai ploua aşa de tare, aici va fi foarte straşnic"

O parte din zidul de sprijin este în proprietatea familiei Emurache, care spune că va repara această porţiune. Însă cea mare parte din zid aparţine unui agent economic din apropiere, care e de negăsit. Vicepretorul susţine că antreprenorul a fost somat să intervină.

ZINAIDA ERMURACHE locuitoare, municipiul Chişinău: Un metru este al lui de la gardul nostru şi noi îl lăsăm lui, dar în rest punem gardul nostru cum a fost. Acesta este gardul lui. Ei când au pus fundamentul, soţul le-a spsu să nu facă un astfel de fundament, dar să facă unul bun. Ei nu au pus fundament, dar au pus doar plăcile. gardul nostru, care este pe partea naostră, pe pământul nostru, noi îl facem.

SERGIU ANDRIAN vicepretor, sectorul Centru: În perioada imediat următoare se va clarifica şi situaţia de pe strada Testemiţanu. E vorba despre ceva tehnic şi de modul de folosinţă a acelui teren. Dar nu există riscul ca acea porţiune de pământ să se prăbuşească în tatalitate. Pentru a evita astfel de riscuri este necesar tehnic să fie demontat acel gard, iar acesta a fost motivul pentru care s-a întins situaţia, dar în perioda imediat următoare va fi demontat.

Un alt zid construit pentru a spijini un mal de pământ s-a prăbuşit şi pe strada Podul Înalt, din sectorul Ciocana. De atunci, oamenii din zonă sunt nevoiţi să facă un ocol pentru a ajunge la staţiile mijloacelor de transport public.

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: Precipitațiile au lăsat în urmă un adevărat dezastru și pe strada Podul Înalt din Chişinău. Asfaltul e practic distrus, iar circulația transportului a fost sistată temporar. Între timp, câțiva muncitori lucrează la rețelele de comunicații.

"Nu este comod să treci pe aici cu automobilul şi nici cu microbuzul. Zoate microbuzele treceau pe aici. Şi vă este cel mai greu din punct de vedere al transprotului public? Da."

Pretorul sectorului Ciocana, Sinilga Şcolnic, susţine că la faţa locului au intervenit angajaţii Exdrupo, iar într-o săptămână situaţia va fi remediată. Amintim că pagubele rămase în Chişinău în urma ciclonului Boris au fost estimate la peste 40 de milioane de lei, motiv pentru care municipalitatea a cerut ajutor de la Guvern.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter