Justiție

Audierea martorilor în dosarul concesionării Aeroportului Chișinău: primul care depune mărturie - un fost angajat al Agenției Proprietăți Publice

Audierea martorilor în dosarul concesionării Aeroportului Chișinău: primul care depune mărturie - un fost angajat al Agenției Proprietăți Publice

Magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, au început audierea martorilor în dosarul privind concesionarea Aeroportului Chişinău în interesul unui grup criminal. Şedinţa preliminară a durat mai bine de un an. Primul martor este un fost angajat al Agenţiei Proprietăţi Publice. Acesta a declarat că ar fi fost obligat să semneze câteva acte, ca ulterior să demisioneze din cauza presiunilor din partea conducerii instituției.

Fostul șef al Direcției Parteneriat Public Privat de la Agenţia Proprietăţi Publice, Ion Potlog, este primul martor audiat în dosarul privind Concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău. El a declarat că, în 2012, a fost nevoit să semneze trei acte, fără să cunoască conţinutul lor, ca ulterior să afle din presă că era vorba despre concesionarea aerogării. Potlog a mai precizat că, în acea perioadă, fugarul condamnat Ilan Șor venea des la Guvern, după ora 17:00. Martorul spune că au urmat presiuni din partea conducerii APP.

VICTOR MUNTEAN, procurorul de caz: Acest martor ce a confirmat în faţa instanţei? - Să confirme faptul că studiu de fuzionabilitate al Aeroportului Internaţional Chişinău, care a fost elaborat în 2012, a fost viciat. Nemijlocit, procedura a fost încălcată şi nu contrasemnat de persoane responsabile. El este viciat, iar dacă este viciat, atunci este nul.

Şeful Agenţiei Proprietăţi Publice, din acea perioadă, Tudor Copaci, a respins acuzaţiile şi susţine că procedura de concesionare a aeroportului a fost legală.

TUDOR COPACI, fost director APP: Deci, sunt nişte minciuni foarte mari şi gogonate. Nu este niciun document care să demonstreze faptul că el a fost sancţionat sau a fost într-o măsură oarecare dat afară, demisie. El spune că a demisionat în 2014, actele le-a semnat în 2012.

În cadrul procesului, inculpaţii, printre ei şi fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, şi avocaţii acestora au declarat că nu le este clară învinuirea.

VALERIU LAZĂR, fost ministru al Economiei: Dacă domnul procuror insistă sua acuzatorul de stat insistă în învinuire că eu am avut interese materiale, să-mi explice unde găsesc eu probele, fiindcă eu cum îmi construiesc apărarea? Mie îmi este clar, absolut, că acest dosar este unul fabricat. Acuzarea de stat se bazează nu pe probe, dar se bazează pe presupuneri.

VICTOR MUNTEAN, procurorul de caz: În afară de inculpatul Valeriu Lazăr, restul inculpaţilor au comunicat la urmărirea penală că învinuirea este clară. Paradoxal faptul, dar ne-am trezit în instanţa de judecată cu solicitarea de explicare a învinuirii. Este un drept al său. Acuzarea în temeiul legii a explicat învinuirea în cauză, însă aprecierea în cauză noi considerăm că este pur subiectivă.

Conform anchetatorilor, în 2013, opt persoane cu funcţii de răspundere ar fi pregătit concesionarea Aeroportului în interesul unui grup criminal organizat. Printre acestea sunt premierul de atunci, Iurie Leancă, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, fostul şef al Agenţiei Proprietăţii Publice, Tudor Copaci, şi directorul general interimar de atunci al aeroportului, Petru Jardan.


Potrivit Procuraturii Anticorupţie, statul a fost prejudiciat cu aproape 400 de milioane de lei prin renunţarea la administrarea aerogării, în 2013. Dacă vor fi găsiți vinovați, acuzaţii riscă până la opt ani de închisoare și privarea dreptului de a ocupa funcții publice pentru o perioadă între 10 şi 15 ani.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter