Social

IGSU lansează campania de prevenire a riscurilor generate de instalațiile de gaz în locuințe

post-img
imagine

În preajma sezonului rece al anului, IGSU desfășoară activități de prevenire a riscurilor provocate de utilizarea necorespunzătoare a instalațiilor conectate la gaze naturale în sectorul locativ.

Astfel, în dimineața zilei de 3 octombrie 2024, specialiștii Inspectoratului au organizat măsuri de prevenire și informare a populației în municipiul Chișinău.

Angajații IGSU au venit în casele oamenilor cu recomandări și îndemnul de a respecta cu strictețe regulile de siguranță la exploatarea instalațiilor ce funcționează pe bază de gaze naturale, inclusiv a buteliilor cu gaz lichefiat.

În cazul utilizării acestora, oamenii sunt rugați să monteze corect instalațiile conectate la gaze naturale, precum și în locuri inaccesibile copiilor. Funcționalitatea acestora trebuie să fie verificată sistematic, iar în cazul în care sunt depistate defecțiuni, oamenii trebuie să solicite ajutorul specialiștilor autorizați.

Conectarea instalațiilor alimentate cu gaze naturale se va efectua doar după înlăturarea cauzelor care au determinat eliminarea de gaze. Amplasarea buteliilor în interiorul locuințelor, mai ales în preajma surselor de căldură, este interzisă. Persoanele care optează pentru utilizarea acestora trebuie să le poziționeze în cutii metalice în afara încăperilor, la o distanță minimă de 5 metri de la intrarea în locuință. Alimentarea acestora este posibilă doar cu combustibilul pentru care sunt destinate.

Totodată, IGSU atenționează asupra exploatării corecte a aragazului. Acesta trebuie să fie oprit după finalizarea utilizării, iar la părăsirea locuinței, aragazul să fie neapărat deconectat.

Pentru evitarea intoxicațiilor, cetățenii trebuie să asigure ventilarea permanentă a încăperilor în care sunt instalate aparate cu flacără deschisă, alimentate cu gaze naturale.

Potrivit specialiștilor IGSU, exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor de gaze poate provoca consecințe tragice, inclusiv izbucnirea incendiilor sau declanșarea unor explozii în spații închise.

Conform datelor statistice înregistrate, în perioada rece a anului, sezonul 2023-2024, în sectorul locativ s-a constatat o descreștere a numărului de incendii cu 24 de cazuri (- 4.04%). Potrivit IGSU, în urma producerii acestora 8 persoane inclusiv 3 minori și-au pierdut viața.

Totodată, în perioada indicată, 8 incendii au fost înregistrate ca urmare a nerespectării regulilor de securitate și celor antiincendiare la exploatarea instalațiilor alimentate cu gaz. În vederea evitării cazurilor de explozii, incendii și intoxicații cauzate de folosirea necorespunzătoare a instalațiilor care funcționează pe baza gazelor naturale, anul precedent, în urma activităților de prevenire desfășurate de IGSU, au fost informate 154.681 de persoane.

Activitățile de prevenire a situațiilor excepționale în sectorul locativ continuă să fie desfășurate de IGSU în toate raioanele țării.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter