Actualitate

Sondaj: A crescut numărul cetățenilor care optează pentru vectorul european

post-img
foto simbol

Ponderea cetățenilor care optează pentru vectorul european al Republicii Moldova a crescut de la 57% în aprilie 2024 la 63% în septembrie 2024. Aceasta e una din concluziile celui mai recent sondaj de măsurare a opiniei publice desfășurat de către Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-Axa la solicitarea Institutului Aspen România, Asociația pentru Politică Externă APE și a Comunității WatchDog.MD.

 

Infografic 1. 63% dintre cetățenii RM susțin integrarea în UE a Republicii Moldova

Locuitorii Republicii Moldova consideră că grupul care se poziționează împotriva procesului de integrare a Republicii Moldova în UE este în minoritate. La întrebarea dacă în acest moment majoritatea populației din Moldova susține aderarea țării la UE sau este împotrivă, aproape 53% consideră că majoritatea susține, 33% că nu susține, iar încă 15% nu sunt în totalitate convinși.

Infografic 2. Peste jumătate din populația Republicii Moldova cunoaște că cei care nu susțin integrarea europeană sunt în minoritate.

„Curioasă este diferența între numărul celor care susțin integrarea în UE și numărul celor care consideră că majoritatea populației susține această decizie. Acest paradox se menține în pofida faptului că absolut toate sondajele publicate denotă susținere majoritară pentru vectorul european. Acesta este unul dintre efectele campaniilor de dezinformare și manipulare. Astfel, doar 75% dintre cei care susțin aderarea la UE consideră că majoritatea moldovenilor o susțin. În contrast, 65% dintre cei care se pronunță contra UE, consideră că ei sunt majoritatea. Totuși, observăm anumite progrese în această privință. De exemplu în luna mai, doar 70% dintre pro-europeni erau conștienți de faptul că reprezintă o majoritate”, se spune într-un comunicat al WatchDog.

A crescut intenția de participare la referendumul constituțional din 20 octombrie și la alegerile prezidențiale.

Majoritatea moldovenilor demonstrează reziliență în fața numeroaselor falsuri și manipulări menite să-i demotiveze de a participa la referendum. Majoritatea sunt hotărâți să meargă la vot pentru a decide obiectivul de dezvoltare strategică pe termen lung al țării.

Dacă în luna august circa 66% de respondenți afirmau că vor merge și vor vota atât la prezidențiale cât și la referendum, iar circa 10% erau indeciși, în luna septembrie a scăzut numărul indecișilor cu 3,5%. Participarea la referendum și alegerile prezidențiale a crescut cu 2% și cam tot atât a crescut procentul celor care declară că vor participa doar la alegerile prezidențiale.

Infografic 3. A crescut intenția de participare la referendumul constituțional din 20 octombrie și la alegerile prezidențiale

 

Infografic 4. Peste jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova consideră că dezinformarea și manipularea opiniei publice de către actorii externi contribuie foarte mult la regresul din Republica Moldova

 

Infografic 5.  Dreptul diasporei de a participa la referendum nu trebuie lezat, consideră 6 din 10 persoane

 

Infografic 6. În ciuda dezinformării, 69% dintre populația Republicii Moldova afirmă că referendumul constituțional contează pentru integrarea în UE

 

Infografic 7. Circa 64% dintre respondenții unui sondaj recent sunt conștienți de faptul că fără sprijin financiar extern Republica nu poate deveni o țară prosperă

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter