Extern

Zelenski, un ultim apel în ajunul summitului de la Vilnius: Ucraina trebuie să primească garanții clare de securitate cât timp nu se află în NATO

post-img
Volodimir Zelenski
Sursa foto: NATO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut duminică unul dintre ultimele sale eforturi publice înainte de summitul Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius, îndemnând NATO să ofere un răspuns unitar la cererea de aderare a Ucrainei, scrie Caleaeuropeană.ro

“Summitul de la Vilnius este foarte important. Dacă nu există unitate în ceea ce privește invitația tehnică pentru Ucraina de a Adera la alianță, totul este o chestiune de voință politică doar pentru a găsi formularea potrivită și a invita Ucraina”, a declarat Zelensky într-un interviu preînregistrat și tradus pentru ABC News, difuzat duminică, relatează CNN.

“Ar fi un mesaj important să spunem că NATO nu se teme de Rusia. Ucraina ar trebui să primească garanții clare de securitate cât timp nu se află în NATO. Doar în aceste condiții, întâlnirea noastră ar fi semnificativă, altfel este doar o altă politică“, a adăugat el.

Întrebat dacă va participa la reuniune, Zelenski nu a oferit un răspuns definitiv, dar a spus că nu va călători acolo “de plăcere, dacă decizia a fost luată în prealabil”.

Președintele ucrainean a fost invitat la summitul de la Vilnius de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru ca acesta să participe la lansarea Consiliului NATO-Ucraina, un organism menit să înlocuiască actuala Comisie NATO-Ucraina și să ridice nivelul de prioritate politică pe care Kievul îl are pe agenda Alianței.

Vorbind vineri într-o conferință de presă menită să prefațeze agenda summitului NATO din 11-12 iulie, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a precizat că la summitul de la Vilnius “vom aduce Ucraina mai aproape de NATO” printr-un Consiliu NATO-Ucraina în prezența lui Zelenski, un pachet de asistență și reafirmând că Ucraina va adera la Alianță atunci când situația o va permite.

Consiliul NATO-Ucraina va constitui o platformă de consultare și de luare a deciziilor în situații de criză, “în cadrul căreia vom sta cu toții de la egal la egal pentru a aborda problemele de securitate comune”, a subliniat înaltul oficial aliat.

Secretarul general al NATO a evitat să intre în detalii cu privire la angajamentul aderării Ucrainei la NATO, precizând că se așteaptă ca liderii NATO să se unească “asupra modului de a aduce Ucraina mai aproape de acest obiectiv”.

Tot Stoltenberg a precizat că discuțiile dintre aliați continuă cu privire la formularea exactă din comunicatul final pentru a aborda cât mai cuprinzător și corect aspirațiile euro-atlantice ale Kievului, dar și pentru a aborda chestiunea unor garanții de securitate, pe care Franța și Germania le susțin.

Într-un interviu acordat pentru CNN în ajunul summitului de la Vilnius, președintele american Joe Biden a transmis că Ucraina nu este încă pregătită pentru aderarea la NATO și că războiul cu Rusia trebuie să se încheie înainte ca Alianța Nord-Atlantică să ia în considerare alăturarea Kievului în rândurile sale.

Calea Ucrainei către NATO: Viziuni și nuanțe diferite între liderii statelor aliate

Unii aliați, în special cei din Europa de Est care se află mai aproape de Ucraina și de Rusia, au pledat pentru o cale mai concretă de aderare a Kievului la Alianța defensivă odată ce războiul se va încheia. Alți oficiali au susținut că o accelerare a aderării Ucrainei la NATO ar putea fi prea provocatoare și că ar putea reprezenta un pariu extrem de riscant pentru Alianță, chiar dacă se va pune capăt luptelor, în special dacă Rusia continuă să revendice teritoriul ucrainean.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, amfitrionul summitului NATO, le-a cerut liderilor statelor membre ale Alianței să dea dovadă de mai mult curaj în gestionarea, la summitul de la Vilnius din 11-12 iulie, a unei viitoare aderări a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, subliniind că Moscova va privi orice eventuală prudenţă ca pe o slăbiciune din partea Occidentului.

State precum SUA şi Germania sunt însă mult mai prudente, temându-se de aducerea NATO mai aproape de un război activ cu Rusia, care a văzut în extinderea Alianţei o dovadă a ostilităţii Occidentului faţă de Moscova. În opinia Berlinului, decizia de la summitul de la București din 2008 rămâne valabilă. “Salutăm aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei și Georgiei de apartenență la NATO. Am hotărât astăzi că aceste state vor deveni membre ale NATO”, este decizia cuprinsă în paragraful al 23-lea al Declarației summitului NATO de la București din aprilie 2008.

În ceea ce privește România, președintele Klaus Iohannis a indicat că Bucureștiul va susține, la summitul de la Vilnius, aspirațiile euro-atlantice la Kievului.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter