Politic

Republica Moldova a semnat nouă acorduri internaționale pentru a accelera modernizarea țării

video

Republica Moldova a semnat nouă acorduri internaționale pentru a accelera modernizarea țării. Documentele au fost parafate în cadrul celei de-a cincea Platforme de Parteneriat pentru Moldova, desfășurată astăzi al Chișinău. Care este valoarea sprijinului oferit de partenerii externi, când va ajunge acesta în Republica Moldova și ce domenii sunt vizate, ne spune Natalia Chicu.

ZFR

NATALIA CHICU Jurnalist TVR MOLDOVA: „Bun găsit. Din cele 65 de delegații prezente  atsăzi la Chișinău fac parte miniștri de externe viceminiștri, secretari de stat ai ministerelor de externe din statele partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și organizațiilor internaționale. Delegațiile au veni la Chișinău pentru a transmite un mesaj ferm de sprijin pentru RM în parcursul European. Este vorba de sprijin poltic dar și financiar pentru modernizare și sporirea rezilienței RM. În context, în debutul platfomei au fost semnate 9 memorandumuri de cooprare și spijin financiar în valoare de 385 mil. de euro. Dintre cele 835 mil – 80 milioane sunt sub formă de grant, iar 305 mil. sub formă de împrumuturi în condiții avantajoase. Banii vor ajunge în mai multe domenii cum ar fi infratsrcutură, energie, educație, mediu, economie, dezvoltarea întreprinderilor și atragerea investițiilor. ”


Memorandumurile de înțelegere și pachetele financiare au fost semnate cu BERD, USAID, Banca Europeană de Investiţii, Agenţia Internaţională  Germană, dar și parteneri din Norvegia, Canada. Bunăoară, Guvernul Canadei ne va oferi un împrumut în valoare de 79 milioane de euro pentru a sprijini familiile vulnerabile, integrarea refugiaților ucraineni și promovarea creșterii economice. Iar Guvernul Statelor Unite ale Americii a anunțat un sprijin de 10,7 milioane de euro pentru întărirea instituțiilor democratice. Alte 23 de mililoane de euro sunt pentru dezvoltarea comerțului și îmbunătățirea climatului investițional. Iar Banca Europeană de Investiții va oferi Guvernului de la Chișinău un împrumut în valoare de 200 de milioane de euro pentru plantarea și reabilitarea a peste 63 000 de hectare de terenuri și păduri.


ACORDURI SEMNATE


1. Guvernul Canadei – 120 de milioane dolari canadieni (79 mil. euro)


2. Guvernul SUA - 12 milioane dolari (10,7 milioane euro)

ZFR


3. Guvernul SUA - 26 milioane dolari (23 milioane euro)


4. Agenția Franceză pentru Dezvoltare - 25 de milioane euro


5. Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare- 8 milioane de franci elvețieni (8,5 milioane euro)


6. GIZ, UE și Norvegia – 20 milioane euro


7. BERD  - 4,3 milioane euro


8. BEI – 12 milioane euro


9. BEI – 200 milioane euro


TOTAL - 385 milioane euro
         
              80 milioane euro grant

                305 milioane euro împrumut


MIHAI POPȘOI ministrul Afacerilor Externe: „O bună parte din aceste sume au fost anunțate public, contabilizarea lor va dura un pic, dar vreau să vă asigur că o bună parte din aceste finanțări deja sunt debursate, sunt proiecte în derulare. Aceste sprijin se vede în toate satele și orașele țării noastre, prin ajutorul în proicete de infradstructură, energetică, proiecte care consolidează instoituțiile noastre în contextual amenințărilor hibride.”


EXCELENȚA SA GAVIN BUCHAN ambasadorul Canadei în Republica Moldova: „Suportul Canadei este pentru familiile vulnerabile, refugiați, tranziția către o energie verde și promovarea creșterii economice durabile.”


SERGIU LAZARENCU ministrul Mediului: " R.Moldova a semnat un Acord de Finanțare cu BEI  pentru un credit avantajos de 200 mil. euro. Asta ne va ajuta să împădurim 53 mii ha de pădure, să construim un centru semeinilogic.  " Această finanțare ne va ajuta să cream noi locuri de muncă în zonele rurale.”


Pe lângă Acordurile semnate, alte câteva state și-au anunțat sprijinul financiar nerambursabil. Astfel, SUA au promis un sprijin aditional de 75 milioane de dolari, iar Denemarca 9 mililoane de euro.


OLE THONKE subsecretar pentru Politică de Dezvoltatea, Ministerul de Externe din Danemarca: „Astăzi am anunțat contribuția din partea Danemarcei, de 9,4 milioane euro. În total, spijinul pentru R.Moldova este 40 milioane euro. Vom sprijini lupta împotriva dezinformării, iar 2 milioane vor fi alocate pentru consolidarea capacităților de apărare.”


ERIN ELIZABETH MCKEE șefa Delegației SUA: „Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Departamentul de Stat lucrează cu Congresul SUA pentru a aloca încă 75 milioane dolari pentru consolidarea transporturilor și infrastructura logistică.”


La cea de-a cincea Reuniune a Platformei de Parteneriat au fost patru grupuri de lucru: justiție, anticorupție și securitate; energie, eficiență energetică și mediu; dezvoltarea economică durabilă și infrastructura strategică; reforma administrației publice și management-ul finanțelor publice. Platforma de Suport pentru Moldova a fost lansată în 2022, la inițiativa Franței, Germaniei și României. În cadrul edițiilor anterioare, partenerii de dezvoltare au anunțat pentru R. Moldova angajamente financiare și umanitare în valoare de aproape 1,5 miliarde de euro.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter